in

U Međunarodnom sudu pravde u Hagu Tel Aviv odgovarao na optužbe Južne Afrike

IZRAEL je drugog dana suđenja u Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu negirao optužbe za navodni genocid u Pojasu Gaze, istakavši da je Južna Afrika, koja je podnela tužbu, dan ranije iznela priču koja iskrivljuje činjenice.

Tanjug

– Ukoliko je bilo genocida, on je počinjen protiv Izraela – rekao je sudijama pravni savetnik izraelskog ministarstva spoljnih poslova Tal Beker, odgovarajući na optužbe za kršenje dva člana Konvencije UN o genocidu iz 1948. godine, za koje je Južna Afrika okrivila Izrael.

Beker je istakao da izraelske vojne akcije u palestinskoj enklavi predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija. Istovremeno je pozvao MSP da odbije zahteve Južne Afrike za hitan prekid izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

– To bi učinilo da Izrael ostane bez odbrane, čime Pretorija nastoji da osujeti inherentno pravo Izraela da se odbrani. Izrael traži da zaštiti svoj narod u skladu sa zakonom, čak i kada se suočava sa bezdušnim neprijateljem odlučnim da tu činjenicu iskoristi protiv njega – istakao je Beker.

Očekuje se da će MSP doneti odluku o mogućim hitnim merama kasnije ovog meseca, dok bi presuda u slučaju optužbi za genocid mogla da se čeka godinama.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, uoči drugog dana suđenja, poručio je Južnoj Africi da njeno licemerje “vrišti do nebesa”.

– Gde je bila Južna Afrika kada su milioni ubijeni ili isterani iz svojih domova u Siriji i Jemenu? Od koga? Od partnera Hamasa. Prvog dana suđenja u MSP videli smo svet okrenut naopačke. Izrael je optužen za genocid dok se bori protiv genocida – rekao je on, dodavši da će Izrael zadržati pravo da se brani sve dok ne postigne “potpunu pobedu”.

Potpisnice

JUŽNA Afrika i Izrael su potpisnici Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu, koja ih obavezuje da ne čine genocid, kao i da ga spreče i kazne. Konvencija definiše genocid kao “dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, jedna nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije