in

U Kirgiziji u toku najmasovnija evakuacija stanovništva u istoriji

EVAKUACIJA stanovništva iz pograničnih sela u Kirgiziji, u trenutnom konfliktu sa Tadžikistanom, je najmasovnija u istoriji zemlje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Kirgizije Marat Imankulov.

Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Kirgiziji su saopštile da je evakuisano više od 142 hiljade građana, od kojih je njih 136 hiljade iz Batkenske oblasti, pet hiljada iz Oške oblasti i njima je dostavljeno oko 600 tona humanitarne pomoći.

Imankulov nije isključio mogućnost da su na strani Tadžikistana tokom pograničnih sukoba učestvovali teroristi. Napomenuo je i da su oni pucali na sve strane po civilima i naseljima i da Kirgizija ima video snimke koji to potvrđuju. Kako je pojasnio, na nekim kadrovima su identifikovani građani Avganistana.

– U ovom trenutku je očuvano primirje. Dogovorili smo se o povlačenju teške tehnike i naoružanja i kontrolu tih odluka – rekao je on i pozvao vlasti Tadžikistana da u budućnosti ne pokušavaju da pogranične probleme rešavaju vojnim putem.

Komentarišući štetu koja je pričinjena, naveo je, da ona trenutno iznosi 17 miliona dolara i da postoji mogućnost da će se cifra uvećati.

Veći sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana počeli su u petak ujutro. Strane su jedna drugu optuživale za granatiranje. Žestoke borbe između vojske dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Prekid vatre je postignut tek uveče. U subotu ujutro nastavljeni su povremeni sukobi. Strane su jedna drugu optuživale za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Razmena vatre prestala je tek u subotu uveče.

Kirgizije je saopštila da je u sukobima poginulo 46 osoba, a da je 140 njenih građana povređeno. Tadžikistan je objavio da je poginulo 35 građana, a 30 ranjeno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije