in

U izraelskom napadu na Bejrut ubijen visoki zvaničnik El Aruri (VIDEO)

PALESTINSKA militantna grupa Hamas potvrdila je da je u današnjem izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijen njen visoki zvaničnik Saleh el Aruri.

Foto: Hamas Media Office via AP, File

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradale su ukupno šest osoba, prenosi libanska televizija El Majadin.

Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident.

Predsednik Likuda, stranke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Deni Danon pohvalio je na društvenim mrežama izraelske bezbednosne snage zbog ubistva El Arurija.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič napisao je na društvenoj mreži X: “Neka nestanu svi naši neprijatelji”.

Sa druge strane, izraelski mediji ističu da je iz vlade poslata direktiva kojom je ministrima naloženo da ne govore javno o napadu na Bejrut.

El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i navodno je imao važnu ulogu kada je reč o organizaciji terorističkih napada na Zapadnoj obali, piše Tajms of Izrael.

Portal navodi da je El Aruri bio de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali i dodaje da izraelski obaveštajci veruju da je on pomogao u planiranju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. godine, kao i brojnih drugih napada.

Nekoliko godina je proveo u izraelskim zatvorima, a pušten je u martu 2010. godine, nakon čega je učestvovao u postizanju dogovora 2011. godine kojim je predviđeno oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamenu za oslobađanje izraelskog vojnika francuskog porekla Gilada Šalita. 

Živeo je u Istanbulu, ali je odande morao da ode kada je došlo do poboljšanja odnosa Izraela i Turske, posle čega je određeno vreme proveo u Siriji, da bi na kraju otišao u Bejrut odakle je navodno upravljao vojnim operacijama Hamasa na Zapadnoj obali.

Prema navodima portala Tajms of Izrael, El Aruri je bio jedan od zvaničnika Hamasa koji je najbliže sarađivao sa Iranom i libanskom militantnom grupom Hezbolah.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE – Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije