in

Turski predsednik zove poznatu fudbalsku zvezdu kao zaštitno lice

Turski predsednik zove poznatu fudbalsku zvezdu kao zaštitno lice

GALAMA oko nove Erdoganove partije u Nemačkoj DAVA (Demokratska alijansa za različitost i progres) se ne stišava, piše nemački Bild.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Turski predsednik osnovao je stranku u Nemačkoj, a ona želi da učestvuje na evropskim izborima u junu, prvenstveno vodeći kampanju za glasove miliona nemačkih Turaka u zemlji. Sada bi želela bi da dobije fudbalera Mesuta Ozila (35) kao zaštitno lice, piše nemački Bild.

Da bi stranka učestvovala na izborima, 4.000 potpisa mora biti predato Saveznom službeniku do 18. marta.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova je uznemireno i strahuje od proširenja AKP-a, koji je nepokolebljivo lojalan Erdoganu, pišu nemački mediji.

Osnivač stranke nastavlja vredno da prikuplja potpise pristalica. Glavni kandidat DAVA Fatih Zingal je i dalje zadovoljan:

– Telefon gori. Dobijamo veliku podršku, uključujući i veoma istaknute pristalice.

Postoje poznate ličnosti koje mogu da se koriste da identifikuju probleme koji postoje u društvu, kaže Zingal, navodeći kao primer bivšeg fudbalera Mesuta Ozila (35):

FOTO: FK Fenerbahče/Tviter

– On je dobar momak, mi mislimo da je sjajan. Uradio je mnogo za reprezentaciju Nemačke. Veliki fudbaler, velika javna ličnost.

Zašto je Mesut Ozil zanimljiv za DAVA

Zingal se sada nada pomoći fudbalera, koji je posebno popularan u Turskoj:

– Naravno da bismo bili veoma srećni zbog Ozila kao reklamno lice za DAVA. Sa Ozilom se jasno vidi šta je naš program: priznati ste u nemačkom društvu, vođa ste reprezentacije, smatrate se odlično integrisanim. I iz dana u dan si isključen. I tada postaje očigledno sa kakvim problemima morate da se borite kao osoba sa turskim imigracionim poreklom. To je i razlog velikog broja ljudi koje sada imamo u DAV – navee je Zingal.

Ko je Mesut Ozil?

Mesut Ozil (35) je dete turskih roditelja. Bio je turski državljanin do svoje 18. godine, ali je odlučio da nastavi karijeru u reprezentaciji Nemačke i dobio nemačko državljanstvo.

Foto: EPA

Za Nemačku je odigrao ukupno 92 međunarodne utakmice i postao šampion sveta u Brazilu 2014. godine. Odlučio je da se povuče iz reprezentacije Nemačke zbog toga što ima “osećaj rasizma i nepoštovanja”, a čemu su prethodile kritike koje su mu upućene zbog toga što se slikao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nemački mediji pišu da je Ozil, između ostalog, priznati pristalica desničarskih ekstremista Sivih vukova i ima tetovažu na grudima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije