in

Tražio da se Huti proglase terorističkom organizacijom

Tražio da se Huti proglase terorističkom organizacijom

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je danas Evropsku uniju da jemensku pobunjeničku grupu Huti proglasi terorističkom organizacijom i da pomogne jemenskoj vladi da ojača obalsku stražu.

FOTO: AP/Tanjug

On je istakao da će, ukoliko države članice EU i druge zapadne zemlje ne preduzmu čvrste mere, evropska ekonomija i kompanije morati da računaju da će biti napada Hutija i da će to biti faktor neizvesnosti na duži period, prenela je agencija MTI.

– Zapadni svet je dugo sedeo i posmatrao, i nažalost, nije prepoznao ozbiljnost pretnje koju predstavljaju Huti. Tako je poslednjih nedelja saobraćaj koji čini 15 odsto svetske trgovine bio ugrožen kod obala Jemena usled napada Huta – rekao je Sijarto i dodao da su troškovi transporta robe iz Azije u Evropu u značajnom porastu zbog napada Hurija.

Ocenio je da to predstavlja ozbiljan problem i za nekoliko mađarskih kompanija pošto isporuke ne stižu na vreme, a rastu i troškovi pošiljki.

– Svet ne može dozvoliti da ova organizacija pobunjenika u tolikoj meri ugrozi slobodu svetske trgovine. I Evropska unija mora da preduzme korake, pošto ovo nikako nije dobro za privrede zemalja Evropske unije, pored izazova sa kojima se već suočavaju – naveo je Sijarto.

Sijarto je takođe istakao da se ”težište globalne ekonomije” pomerilo sa Zapada na Istok, dodajući da je interes EU u “izgradnji što bliže ekonomske saradnje između Istoka i Zapada”, pa će se zbog toga Mađarska tokom svog predsedavanja EU u drugoj polovini ove godine fokusirati na razvoj što bližih veza sa jugoistočnom Azijom.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE – Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije