in

Tramp traži poništavanje odluke kojom je diskvalifikovan sa izbora u Mejnu

Bivši američki predsednik Donald Tramp zatražio je od suda u Mejnu da poništi odluku državne sekretarke kojom je uklonjen sa glasačkih listića na izborima u toj saveznoj državi zbog navodne uloge u napadu njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine.

FOTO: Tanjug/AP

Trampovi advokati su u podnesku naveli da je državna sekretarka Mejna Šena Belouz bila pristrasna prilikom donošenja odluke i dodali da postupak nije izveden u skladu sa zakonom.

Oni dodaju da Belouz nije imala pravna ovlašćenja da donese odluku o diskvalifikaciji Donalda Trampa sa predsedničkih izbora u Mejnu.

– Državna sekretarka je napravila više grešaka i postupila je na hirovit i proizvoljan način – naveli su advokati Trampa koji je kandidat za predsednika SAD na izborima koji će biti održani u novembru ove godine.

Tramp je prošle nedelje uklonjen sa glasačkog listića na predsedničkim izborima u Mejnu, na osnovu klauzule iz 14. amandmana američkog Ustava, zbog njegove navodne uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Tim amandmanom je zabranjeno obavljanje javne funkcije onima koji su “učestvovali u pobuni”.

Odluka je usledila nakon decembarske presude Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp isključen sa izbora u toj saveznoj državi.

Tramp i njegov tim odbacuju navode da je bivši predsednik učestvovao u pobuni i traže od Vrhovnog suda SAD da se oglasi tim povodom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije