in

“To bi zaista bilo uznemirujuće”

“To bi zaista bilo uznemirujuće”

AMERIČKI milijarder Ilon Mask poručio je danas da bi uvođenje sankcija Evropske unije voditelju Takeru Karlsonu predstavljalo uvredu za američku javnost.

FOTO: AP/Tanjug

– Možemo da se slažemo ili ne sa Takerom, ali on je veliki američki novinar i takav postupak bi u velikoj meri uvredio američku javnost – naveo je Mask na društvenoj mreži X, reagujući na pisanje pojedinih medija da bi EU mogla da uvede sankcije Karlsonu zbog intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

– Ako je to tačno, to bi zaista bilo uznemirujuće – dodao je Mask.

Magazin “Njuzvik” objavio je ranije danas, pozivajući se na izjave bivših i sadašnjih članova Evropskog parlamenta, da bi EU mogla da uvede sankcije Karlsonu. Bivši belgijski premijer i evroparlamentarac Gi Verhofštat, koji je pozvao EU da istraži mogućnost uvođenja “zabrane putovanja” Karlsonu, opisao je novinara kao “glasnogovornika” bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i Vladimira Putina.

– Pošto je Putin ratni zločinac, a Evropska unije sankcioniše sve koji mu pomažu u tome, čini se logičnim da Služba za spoljne poslove ispita i Karlsonov slučaj – rekao je Verhofštat.

Bivši evroposlanik Luis Garicano rekao je da je saglasan sa Verhofštatom.

– Karlson više nije novinar, već propagandista najgnusnijeg režima na evropskom tlu i onog koji je najopasniji po mir i bezbednost Evrope – poručio je Garicano.

Poslanik u Evropskom parlamentu i nekadašnji estonski ministar spoljnih poslova Urmas Paet naveo je da je Putin “predsednik zemlje koja je agresor, optužen za genocid i ratne zločine”.

Foto: Profimedia

– Karlson želi da da platformu nekome ko je optužen za genocid. To je pogrešno. Ako Putin ima nešto da kaže, mora to da kaže pred Međunarodnim krivičnim sudom – rekao je Paet.

Dodao je da Karlson “nije pravi novinar jer je jasno izrazio simpatije prema ruskom režimu i Putinu i stalno omalovažava Ukrajinu, žrtvu ruske agresije”.

– Dakle, za takvu propagandu zločinačkog režima možete završiti na spisku sankcija. To se, pre svega, odnosi na zabranu putovanja u zemlje EU – naveo je Paet.

Karlson se zasad nije oglašavao ovim povodom. On je juče potvrdio da je došao u Moskvu zbog planiranog intervjua sa Putinom, rekavši da to radi jer je to posao novinara. “Mi se bavimo novinarstvom.

Naša dužnost je da informišemo ljude”, rekao je Karlson u video-snimku objavljenom na društvenoj mreži X. Dodao je da je rat u Ukrajini “ljudska katastrofa” u kojoj je pobijena čitava generacija Ukrajinaca, ali da, prema njegovim rečima, većina Amerikanaca nije dovoljno obaveštena o tom sukobu.

Američki novinar je istakao da je Vašington dva puta pokušao da sabotira intervju, što je Bela kuća demantovala. Istovremeno, naveo je da je vlasnik društvene mreže X Ilon Mask obećao da neće blokirati razgovor sa Putinom kada bude objavljen na toj platformi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije