in

Tiče se pomorskih aktivnosti između dve zemlje

Tiče se pomorskih aktivnosti između dve zemlje

GLAVNI komandant Ratne mornarice Rusije admiral Aleksandar Moisejev i komandant Ratne mornarice Kineske narodnooslobodilačke armije admiral Hu Džongming potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti traganja i spasavanja na moru, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Vikipedija

Strane su istakle značaj daljeg razvoja saradnje između flota Rusije i Kine „u interesu bezbednosti i stabilnosti u Svetskom okeanu“, dodaje Ministarstvo odbrane.

Od 12. do 14. marta u Omanskom zalivu održane su zajedničke pomorske vežbe „Pomorski bezbednosni pojas“, u kojima su učestvovale jedinice Rusije, Kine i Irana. Kako je objasnilo rusko Ministarstvo odbrane, cilj vežbi bio je jačanje bezbednosti u regionu, razmena iskustava i proširenje saradnje između zemalja.

Kineski predsednik Si Đinping naredio je 20. aprila raspuštanje snaga strateške podrške u kineskoj vojsci i stvaranje nove jedinice – snaga informacione podrške.

Nova divizija će pružiti „ključnu podršku u koordinaciji stvaranja i korišćenja sajber informacionog sistema“. Blumberg ove promene naziva najvećom reorganizacijom kineske vojske od 2015. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POPLAVE U RUSIJI – Snimci dronom pokazuju poplavama pogođena predgrađa na jugu Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije