in

Teška godina za francuskog predsednika

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron pokušava da unese novu energiju u svoju administraciju nakon teške političke godine, koja je vrhunac doživela ostavkom premijerke Elizabet Born.

Foto: Profimedia

Iako je Makronu ostalo još tri godine do kraja predsedničkog mandata, zabrinut je da bi mogla da ga zameni liderka nacionalističke partije Marin le Pen koju je pobedio na dva prethodna glasanja za predsednika države.

Evropski izbori, koji će biti održani u junu, test su za rastuću popularnost stranke Nacionalno okupljanje. Za sada su izgledi da Makrona sumorni, s tim što je partija Le Pen lako nadmašila Makronovu u anketama, piše “Blumberg”.

Bez obzira na to ko je izabran za premijera, malo je verovatno da će se Makronova politika promeniti. U svom televizijskom govoru u novogodišnjoj noći, Makron je izneo svoje planove za Francusku 2024. godine, koji uključuju nastavak pokušaja da privuče kompanije u Francusku i stvaranje više njih, kao i napredovanje velikih programa u oblasti nuklearne energije, ali i veštačke inteligencije, obaveštajnog rada i transporta.

Makron je zahvalio Elizabet Born na njenom radu i službi, a u saopštenju iz njegovog kabineta je istaknuto da će ona nastaviti da vodi vladu dok se ne imenuje zamena.

U pismu svom šefu, Bornova je rekla da joj je predsednik rekao da želi da je zameni.

Bivša ministarka rada, životne sredine i saobraćaja koja je bila poznata po tome što je tehnokrata, bila je tek druga žena na toj funkciji u Francuskoj. Imenovana je 2022. ubrzo nakon Makronovog reizbora.

BONUS VIDEO: FRANCUSKI SENT EMILION – Mesto koje živi od vina i za vino


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije