in

Tenzije se zakuvavaju sve više, građani Amerike traže da se ne vraća kući sa svog “ego tripa” na Tajvanu

Tenzije se zakuvavaju sve više, građani Amerike traže da se ne vraća kući sa svog “ego tripa” na Tajvanu

ČITAOCI američkog lista Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) osudili su odluku predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da poseti Tajvan usred protesta kineskih vlasti.

Foto: Tanjug AP

Građani Amerike “turneju” Nensi Pelosi ocenili su kao “ego trip” i želju da ojača sopstvene političke pozicije.

 – Pelosi je najavila svoju ego turneju. Bajden je bio preslab da je zaustavi. Sve je to postalo javno poznato, a Kina je reagovala. A sada Pelosi već, zbog principa, mora da ide na Tajvan. Sva ova oluja je bila nepotrebna i samo potvrđuje da Bajden ne može ništa da predvidi ili kontroliše – rekao je DŽok Paton.

 – Pelosi je dala Si Đinpingu tačno ono što on želi. Amerikom nikada ranije nisu upravljali ovako slabo. Ego putovanje Nensi Pelosi nije samo rizično, već i nepromišljeno –  pišu mediji.

Podsećamo, Nensi Pelosi ima nameru da danas stigne na Tajvan.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei istakao je da bi poseta predsednice Predstavničkog doma Tajvanu narušila “princip jedne Kine“, naškodila odnosima u vojnoj sferi i dovela do zaoštravanja situacije.

Prema njegovim rečima, „kineska vojska neće ovo gledati skrštenih ruku i svakako će preduzeti sve mere da zaustavi spoljno mešanje“.

Pitanje Tajvana u odnosima Vašingtona i Pekinga dobija poseban značaj u kontekstu situacije u Ukrajini.

Iz istorijskih i političkih razloga, nikakve analogije nisu prikladne i zahteva da se ne meša u unutrašnje stvari. 

Sjedinjene Države, formalno poštujući “princip jedne Kine“ i nemaju diplomatske odnose sa Tajpejom, ne samo da održavaju veze sa ostrvom, već i tamo redovno snabdevaju oružjem.

BONUS VIDEO:

POMRAČENJE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije