in

Tema razgovora dvojice zvaničnika optužbe protiv UNRWA

Tema razgovora dvojice zvaničnika optužbe protiv UNRWA

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom o situaciji na Bliskom istoku, uključujući optužbe protiv određenog broja članova osoblja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

Foto: Tanjug/AP

On je izrazio snažnu zabrinutost zbog dramatične humanitarne situacije na terenu i potvrdio da će EU, kao jedan od najvećih donatora pomoći, nastaviti da pruža pomoć Gazi nesmanjenim intenzitetom i kroz partnerske organizacije sposobne da efektivno pruže pomoć. 

– Uloga UNRWAje vitalna u trenutnim okolnostima u Gazi. Dva miliona ljudi očajnički treba pomoć koju pružaju UNRWA i druge agencije UN – istakao je Borelj i pozdravio brze i odlučne mere koje je ta agencija preduzela u vezi sa navodima o umešanosti njenog osoblja  u napade Hamasa 7. oktobra, pokretanjem temeljne, transparentne istrage, navodi se na sajtu EU.

On je naglasio da, ukoliko se potvrdi, odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost i u skladu s tim neophodno je ojačati unutrašnje kontrole. 

– Tekuće obaveze EU o finansiranju su sprovedene i finansiranje nije obustavljeno. EU će doneti buduće odluke o finansiranju u svetlu ishoda istrage – poručio je Borelj.

 


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije