in

SVRHA – BORBA PROTIV AMERIKE: Strah u Vašingtonu

JAČANJE odnosa Rusije i Kine izaziva sve veću zabrinutost vojnog vrha SAD, piše Vašington tajms.

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

– Američka komanda se plaši nuklearnog saveza Kine i Rusije – novi se u tekstu Vašington tajmsa.

General američkog vazduhoplovstva Entoni Koton je rekao da bi Rusija i Kina mogle da formiraju vojni savez – nuklearnu osovinu, čija bi svrha bila borba protiv SAD. Kao odgovor na ovu pretnju, američka strana će morati da stvori efikasnije strateške snage nuklearnog odvraćanja, navodi se.

Kako su primetili novinari Vašington tajmsa, generalov komentar je iznet istog dana kada su se kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin sastali u Uzbekistanu. Stranke su održale prve razgovore licem u lice u poslednjih sedam meseci. U tom kontekstu, strahovi Pentagona u vezi sa rusko-kineskom saradnjom su se samo pojačavali. Takođe, američki obaveštajci izveštavaju da Kina jača svoje nuklearne snage i da će do kraja ove decenije zemlja imati više od 1.000 bojevih glava, novih projektila, podmornica i bombardera da ih isporuči.

Zapad neće dočekati raspad naše zemlje, poručio je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin nakon završetka samita Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu.

Za zapadne zemlje rekao je i da su bivše kolonijalne sile koje još ne mogu da se oslobode navike da žive na tuđ račun.

BONUS VIDEO: Posledice granatiranja Kramatorska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije