in

Svi stranci koji se bore na strani Rusije moći će da ostvare ovo pravo

RUSKI predsednik Vladimir Putin danas je potpisao dekret koji omogućava stranim državljanima koji se bore na strani Rusije u Ukrajini da dobiju rusko državljanstvo za sebe i svoje porodice.

Foto: Profimedia

Mera omogućava onima koji su potpisali ugovore tokom onog što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini da se prijave za ruske pasoše, kao i njihove supruge, deca i roditelji. Za to moraju da predaju dokumente koji pokazuju da su služili barem godinu dana.

Državljanstvo će moći da dobiju i vagnerovci

To je omogućeno onima koji su potpisali ugovore s regularnom vojskom i drugim “vojnim formacijama”, što se odnosi na grupe poput plaćenika Vagnera. Moskva ne objavljuje podatke o broju stranih državljana koji se bore na njenoj strani u Ukrajini.

Rojters je ranije izvestio o Kubancima koji su se prijavili u zamenu za bonuse koji iznose stotinu puta više od prosečne kubanske mesečne plate i o troje Afrikanaca u Vagneru, od kojih je dvoje poginulo.

Očekuje se nova mobilizacija ruske vojske

Američka obaveštajna služba procenjuje da je u ratu u Ukrajini poginulo ili povređeno 315 hiljada vojnika, odnosno 90 odsto vojnika dostupnih na početku sukoba.

Rusija je u septembru 2022. regrutovala još 300 hiljada ljudi, u prvoj mobilizaciji od Drugog svetskog rata. Smatra se da bi Moskva mogla to da ponovi nakon predsedničkih izbora u martu.

(Index)

BONUS VIDEO:​

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije