in

Svet trese groznica dok iščekuje identifikaciju 187 imena džet seta

NjUJORŠKI sudija sprema se da objaviti imena gotovo 200 pojedinaca povezanih sa seksualnom trgovinom Džefrija Epstajna i Žislen Maksvel (Jeffreyja Epsteina i Ghislaine Maxwell), potencijalno otkrivajući identitete brojnih poznatih lica koji su u pravnim dokumentima prije bili poznati samo kao NN (John i Jane Doe).

Foto: Predsednička biblioteka

Rok za prigovore na otkrivanje ovih imena istekao je u ponedeljak, gotovo devet godina nakon što je žrtva Virdžinija Žifre (Virginia Giuffre) podnela tužbu za klevetu protiv Maksvel 2015.

Slučaj protiv Maksvel takođe je postavio temelje za federalno suđenje za trgovinu ljudima u svrhu seksualnih usluga, što je rezultiralo njenom osudom po pet od šest optužbi i 20-godišnjom zatvorskom kaznom u decembru 2021.

Sudija Loreta Preske naredila je da se sudski dokumenti u tužbi Žifre povezanoj s Maksvel moraju otpečatiti. Postoji 187 spominjanja „J Doe“ u sudskim dokumentima, a mnogi od njih dobiće sada prava imena, što bi moglo predstavljati neugodnost za mnoge osobe visokog profila povezane s Epstajnom.

Popis bi mogao uključivati bivšeg američkog predsednika, glumce i akademike. Princ Endrju, umešan u slučaj, također bi mogao biti imenovan. Prošle je godine princ platio milione Žifre kako bi se nagodila u tužbi koju je podnijela tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

“Jane Doe 162”, svedok koja je svedočila o tome da je bila s Endrjuom, Maksvelovom i Žifreovom u Epštajnovoj vili u Njujorku, mogla bi biti značajna. Bivši američki predsjednik Bil Klinton, identifikovan kao “Doe 36”, spominje se u sudskim spisima više od 50 puta, navodi ABC Njuz.

Epštajnov bivši pilot Leri Visoski svedočio je 2021. da su Klinton i Tramp leteli Epštajnovim privatnim avionom. Ostali istaknuti putnici bili su princ Endrju, violinista Jicak Perlman, bivši vođa većine u Senatu Džordž Mitčel, pokojni senator iz Ohija, Džon Glen i glumac Kevin Spejsi, rekao je Visoski.

Epštajnovi dnevnici o planiranju do kojih je došao Wall Street Journal uključivali su imena poput Vilijama Barnsa, direktora CIA-e, i Ketrin Rjmler (Kathryn Ruemmler), savetnice Bele kuće za vrijeme Baraka Obame. Na listi se našao autor Noam Čomski, glumac Vudi Alen, bivši norveški premijer Torbjorn Jagland, bivši izraelski premijer Ehud Barak. Iako su bili u njegovim dnevnicima, trenutno nema implikacija da su oni povezani s Epštajnovima zločinima.

Epštajn je počinio samoubistvo 2019. dok je čekao federalnu optužbu za trgovinu u svrhu seksa. Velik broj njegovih žrtava bile su maloletnice.

Očekuje se da će objavljivanje ovih imena dodatno rasvijetliti Epštajnove i Maksvelove aktivnosti. Žifre je pozdravila odluku sudije Preske kao “časnu i transparentnu”.

(jutarnji.hr)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije