in

SVET JE NA KORAK OD NUKLEARNOG UNIŠTENJA: Šef Ujedinjenih nacija upozorio

SVET JE NA KORAK OD NUKLEARNOG UNIŠTENJA: Šef Ujedinjenih nacija upozorio

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je danas da je “čovečanstvo za samo jedan nesporazum i jednu pogrešnu procenu udaljeno od nuklearnog uništenja”.

Foto:; EPA

Gutereš je ovo rekao na otvaranju konferencije 191 zemlje potpisnice Ugovora o zabrani širenja nuklearnog oružja i pozvao da se izgradi svet “bez nuklearnog oružja”, prenosi Newsrebeat.

– Do sada smo imali izuzetnu sreću. Ali sreća nije strategija ili štit za sprečavanje da geopolitičke tenzije prerastu u nuklearni sukob – rekao je Antonio Gutereš.

Generalni sekretar UN je kao rizike posebno naveo rat u Ukrajini i pretnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji, dva regiona “koja su na korak od katastrofe”.

Prema njegovim rečima, konferencija je “prilika da se donesu mere koje će pomoći da se izbegne katastrofa i da se čovečanstvo postavi na novi put bez nuklearnog oružja”. Gutereš je predočio da se skoro 13.000 komada nuklearnog oružja nalazi u arsenalima širom sveta, a zemlje koje traže “lažnu bezbednost” troše stotine milijardi dolara na “oružje sudnjeg dana”.

– Skoro 13.000 komada nuklearnog oružja je u arsenalima širom sveta. U vreme kada rizici od širenja oružja rastu, a zaštitne mere za sprečavanje ove eskalacije slabe – insistirao je on, posebno misleći na krizu na Bliskom istoku, na Korejskom poluostrvu i rusku invaziju na Ukrajinu.

– Buduće generacije računaju na vašu posvećenost da nas sklonite sa ivice ponora. Ovo je naš trenutak da se suočimo sa ovim fundamentalnim testom i jednom zauvek ukonimo pretnju od nuklearnog uništenja – poručio je Gutereš učesnicima konferencije.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije