in

Svečano otvorena nova ambasada Srbije u SAD

Svečano otvorena nova ambasada Srbije u SAD

MINISTARSTVO spoljnih poslova saopštilo je danas da je svečanom ceremonijom u Vašingtonu, uz prisustvo oko 200 uglednih zvanica, otvorena nova Ambasada Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD/ bs

Ambasador Marko Đurić je tom prilikom izjavio da je srećan i ponosan zbog toga što smo, u blizini Bele kuće, otvorili ambasadu koja je, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću i naporima naše države, najbolje moguće ogledalo jedne napredne i prosperitetne Srbije, koja je zemlja prijateljstva sa SAD i drugim partnerima u svetu.

Đurić je istakao da je otvaranje ambasade kruna napora koji su u protekle dve godine učinjeni na približavanju dve zemlje, podsetivši da je u tom periodu srpski kokus udvostručen i da su suštinski napredovali ekonomski odnosi, kao i da su otvoreni razgovori u brojnim značajnim oblastima, kao što su bezbednost, kultura i sport.

– Ono što nije valjalo u prošlosti, ono što su bile greške u prošlosti u budućnosti ćemo da ispravimo, i zato hor sastavljen od srpske dece u narodnim nošnjama, koji je večeras u srpskoj ambasadi u Vašingtonu izveo srpsku i američku himnu, govori o prošlosti ali i budućnosti srpsko-američkih odnosa – rekao je Đurić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je, govoreći na svečanosti, rekao da pozitivni primeri saradnje iz istorije srpsko-američkih odnosa treba da budu isticani, kako bi se ispravile pogrešne percepcije koje smo u proteklim decenijama stvorili jedni o drugima.

– Danas Srbija razvija svoje odnose sa SAD na osnovama uzajamnog poštovanja i razumevanja i očekujemo da se srpsko-američka saradnja u budućnosti i formalno podigne na viši nivo uspostavl?anjem strateškog bilateralnog dijaloga – rekao je Orlić.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je, izrazivši zadovoljstvo zbog unapređenja saradnje u oblasti kulture, konstatovala da je važno da savremena srpska umetnička scena bude predstavljena u SAD, zemlji koja je bila mesto rođenja mnogih modernih ideja i pravaca u umetnosti.

Na svečanosti je govorila i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, koja je podsetila da su u stvaranju i razvoju SAD učestvovali i danas učestvuju brojni ugledni Srbi, tako da se može govoriti i o srpskom doprinosu izgradnji američkog sna, navedeno je u saopštenju.

Prema njenim rečima, Srbija i SAD su kroz istoriju bili zajedno, deleći iste ideale i vrednosti, i to nas danas obavezuje da na tim temeljima gradimo čvršću građevinu buduće saradnje.

– Neka nova zgrada Ambasade Srbije u SAD bude mesto gde će novi mostovi naše saradnje biti izgrađeni, produbljujući srpsko-američke istorijske veze – navela je Tamara Vučić.

Otvaranju ambasade prisustvovali su i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i komandant Nacionalne garde Ohaja DŽon Haris, koji su konstatovali da otvaranje nove ambasade Srbije u Vašingtonu simbolizuje otvaranje nove ere u bilateralnim odnosima.

– Kao diplomata sam veoma srećan što se naši odnosi razvijaju u pravom smeru, ali sam i kao Amerikanac ponosan što mogu da kažem da su ljudi iz Srbije i sa Balkana dali veliki doprinos razvoju ove zemlje – rekao je Eskobar.

FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD/ bs

General Haris poručio je da Srbija i SAD dele vrednosti u mnogim aspektima života, i da Srbija može da računa na njega i Nacionalnu gardu Ohaja kao nekoga ko će prenositi pozitivne poruke o budućnosti srpsko-američkih odnosa.

– Voleo bih da kažem da je ova generacija imala lak diplomatski put, da je imala priliku da odrasta u mirnom svetu, ali nije tako. Ova generacija ima mnogo posla pred sobom, i veliki posao će biti urađen na ovome mestu – rekao je general Haris.

BONUS VIDEO:

KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije