in

Sve stoji u snegu na -40, njih je zatrpala lavina

EKSTREMNA hladnoća i snežne oluje omele su saobraćaj te dovele do zatvaranja škola u Skandinaviji, a snažni vetrovi i obilne padavine koji su pogodili zapadnu Evropu uzrokovali su poplave i usmrtili najmanje jednu osobu, piše Gardijan.

Foto: EPA

Majka i ćerka koje je zatrpala lavina u finskom delu Laponije pronađene su mrtve. Policija je rekla da je devojčica pronađena u četvrtak ujutro. Nalazila se nedaleko od mesta na kojem je u utorak pronađena njena majka. Lavina ih je zatrpala dok su bile na skijanju.

Temperature su u toj evropskoj regiji u sredu bile niže od -40 stepeni Celzijusa. Temperatura vazduha u selu Kvikjok u švedskoj pokrajini Lapland u sredu je iznosila -43,6 stepeni Celzijusa. Švedska novinska agencija TT izvestila je da je to najniža temperatura koja je unazad 25 godina u januaru izmerena u Švedskoj.

Gardijan navodi da su niske temperature, sneg i snažni vetrovi naterali Skandinavce da zatvore nekoliko mostova te nekoliko železničkih i trajektnih linija. Zatvoreno je i nekoliko škola.

Hiljadu automobila zapelo je na cestama koje je prekrio sneg.

Danska policija je zamolila svoje sugrađane da izbegavaju nepotrebna putovanja jer su sneg i vetar zadesili sever i zapad zemlje.

Hladnoća je zahvatila i zapadnu Rusiju, a temperature u Moskvi i drugim mestima pale su do -30 stepeni. Inače su prosečne januarske temperature u tom delu Rusije znatno veće. Moskovske i sanktpeterburške gradske vlasti izdale su tzv. narandžasta upozorenja. Oluja Henk je poharala delove zapadne Evrope.

Jedan vozač automobila je poginuo nakon što je na zapadu Engleske na njegov automobil u utorak po podne palo drvo. Henk je u Velikoj Britaniji uzrokovao infrastrukturne probleme kao što su nestanak struje, a izazvala je i materijalnu štetu i saobraćajne poteškoće.

Više od 300 upozorenja za poplave u sredu je izdato širom Engleske i Velsa, a 10 hiljada domova još uvek je bez struje. Holandska policija rekla je da je moguće da su snažni vetrovi odigrali ulogu u stradanju 75-godišnjaka koji je u utorak kod Ajndhovena pao s bicikla. U Holandiji su na par mesta značajno porasli nivoi vode, što je dovelo do evakuacije nekoliko vlasnika kuća na splavovima.

Obilne kiše već danima padaju na severu Francuske. Lokalne vlasti su rekle da je zbog toga evakuisano oko 200 ljudi te da 10 hiljada kućanstava nema struje. Poplavljene su ceste u gradu Blendek, a tamošnje gradske vlasti su u sredu izdale upozorenje za poplave te sugrađanima rekle da ne napuštaju domove dok se situacija ne smiri.

Na terenu su stotine službenika francuskih hitnih službi, a u pomoć su im pritekli kolege iz Češke, Slovačke i Holandije. Nivoe vode na severu Francuske nastoje da spuste pomoću moćnih pumpi.

Prognoza kaže da će se francuske regije odmah do Lamanša još neko vreme boriti s obilnim pljuskovima i vetrovima koji će dosegnuti brzinu od 100 km/h. Delovi Nemačke takođe se muče s poplavama.

(Jutarnji.hr)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije