in

Sve oštriji rat rečima između Kine i SAD “bi mogao da eskalira”

Sve oštriji rat rečima između Kine i SAD “bi mogao da eskalira”

SVE oštriji rat rečima između SAD i Kine oko Tajvana “mogao bi lako da eskalira” i pažljivo se prati u glavnim gradovima Evrope, rekle su visoke diplomate EU za Politiko.eu, a jedan od njih je rekao da bi u najgorem scenariju po Ukrajinu, američka pažnja mogla da se preusmeri ka tenziji sa Kinom zbog Tajpeja.

Foto: Printskrin

Upitan da kaže da li tenzije izazivaju zabrinutost za NATO, neimenovani visoki diplomata EU je rekao “zasad ne, ali bi lako moglo da eskalira”.

– U najgorem slučaju bismo mogli da vidimo kako se američka pažnja preusmerava sa Ukrajine na tenzije sa Kinom oko Tajvana – naveo je on.

Kako dodaje politico.eu, tenzije rastu između dve svetske supersile, dok Peking pojačava pretnje oko moguće posete Tajvanu predsednice Predsedavajućeg doma Kongresa SAD Nensi Pelosi narednih dana.

Od Brisela do Pariza zvaničnici EU nisu želeli da se javno izjašnjavaju o sporu, pa i u trenutku kada se Kina približava riziku od vojnog sukoba sa SAD, međutim, kako dodaje Politiko, iza kulisa evropske diplomate prihvataju činjenicu da postoji evidentna opasnost da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Foto: Shutterstock

Analitičari sada apeluju na lidere EU da obrate pažnju i pripreme se na predstojeće probleme.

– Ponekad se dogodi i najgori scenario. Evropljanima bi bilo dobro da se pripreme za nepredviđene situacije, da podrže Tajvan, ali i da ostanu u bliskom kontaktu sa Pekingom, i da pomognu u deeskalaciji – rekao je potpredsednik Minhenske bezbednosne konferencije Boris Ruge.

Pelosi je u nedelju rekla da putuje na azijsku turneju, a novinski natpisi da bi mogla da svrati i do Tajvana nisu pomenuti u njenom zvaničnom programu, međutim, do te posete bi moglo da dođe.

Kina napominje da bi, u slučaju da Pelosi poseti Tajvan, to bilo očigledno kršenje politike “jedinstvena Kina” i znak američke podrške nezavisnosti Tajvana.

Velika Britanija je savetovala da se Tajvan naoruža, upozoravajući da “Zapad ne sme da napravi istu grešku kao sa Ukrajinom”, dok je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok nedavno opisala “samouveren i pre svega agilan stav Kine” prema Tajvanu kao globalan izazov.

Međutim, ostale evropske prestonice su uglavnom bile više oprezne u svojim komentarima.

Na pitanje o vojnom odgovoru Kine na posetu Pelosi Tajvanu, francusko ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da komentariše ništa.

Jedan diplomata EU je rekao da je tišina u ovoj fazi očekivana, s obzirom na to da je Tajvan, pre svega, interes Amerike, ali da će “reakcija biti drugačija ukoliko se reči pretvore u dela”.

BONUS VIDEO:

HELIKOPTERI PRISKOČILI U POMOĆ: U Grčkoj požari na površini od 40.000 hektara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije