in

SUD U HAGU DONEO ODLUKU: Hitne mere protiv Izraela

SUD U HAGU DONEO ODLUKU: Hitne mere protiv Izraela

MEĐUNARODNI suda pravde (MSP) u Hagu naredio je Izraelu da spreči genocid u Gazi.

Foto: Tanjug/AP

Predsedavajuća sudija Džoan Donahju počela je čitanjem sažetka zahteva Južne Afrike, podnesenog u skladu sa konvencijom o genocidu.

MSP je odbio zahtev Izraela da se slučaj Južne Afrike odbaci, rekla je sutkinja.

– Sud smatra da ne može da udovolji zahtevu Izraela da se slučaj skine sa opšte liste – rekla je Donahju.

Odluka suda

Sutkinja je rekla da je sud odlučio da Izrael mora da “preduzme sve mere u okviru svojih ovlašćenja” da spreči sva dela u okviru konvencije o genocidu.

Ona je dodala da Izrael mora da obezbedi „odmah“ da njegove snage ne počine ništa od dela iz konvencije o genocidu.

Izrael takođe mora preduzeti hitne mere za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Južna Afrika pokrenula postupak, Izrael negira optužbe

Sudije MSP-a danas su odlučivale da li će odobriti hitne mere protiv Izraela, nakon optužbi Južne Afrike da operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze predstavlja genocid.

Prema prethodno donetoj presudi, MSP se 26. januara neće baviti glavnim pitanjem genocida, već će samo razmotriti moguće hitne mere za Pojas Gaze, kako bi se sprečilo da se konflikt pogorša, dok sud pregleda ceo predmet, što je proces koji obično traje godinama.

Ranije ovog meseca, Južna Afrika je zatražila od MSP-a da naredni hitnu obustavu razorne izraelske vojne kampanje u Gazi.

Južnu Afriku je, u međuvremenu, na različite načine podržalo 30 zemalja i organizacija.

Izrael je odbacio optužbe o genocidu i naveo da ima pravo da se brani, kao i da je ciljao militante Hamasa, ne palestinske civile.

Erdogan pre izricanja mera

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da očekuje da Međunarodni sud pravde (MSP) izglasa da je Izrael počinio genocidne zločine u Pojasu Gaze.

Govoreći pred novinarima, nakon današnje molitve u Istanbulu, Erdogan je rekao da Turska, koja je oštro kritikovala Izrael zbog napada na Pojas Gaze, pažljivo prati izricanje presude i očekuje “pozitivan ishod”, preneo je Rojters.

Anadolija prenosi na zvaničnom nalogu na platformi X (Tviter) da je Erdogan rekao da će Turska načiniti svaki napor da osigura da Izrael dobije “adekvatnu kaznu za zločine protiv Palestinaca”.

On je izrazio zadovoljstvo i zbog slučaja, odnosno tužbe Južne Afrike protiv Izraela pred MSP za genocid.

(Blic)

BONUS VIDEO


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije