in

Sud poništio odluku o isplati nadoknade direktoru Tesle

Sud poništio odluku o isplati nadoknade direktoru Tesle

IZVRŠNI direktor kompanije Tesla Ilon Mask izjavio je danas da će ta kompanija odmah pokrenuti glasanje akcionara o premeštaju firme iz američke savezne države Delaver u Teksas, zbog odluke suda u Delaveru da poništi Teslinu isplatu Masku iznosa u vrednosti oko 56 milijardi dolara, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Tanjug

-Nikada ne otvarajte svoju kompaniju u državi Delaver, objavio Mask na društvenim mrežama nakon presude.

Kompanija Tesla je u 2018. godini nepravedno isplatila pomenutu sumu svom izvršnom direktoru, odlučio je sud u američkoj saveznoj državi Delaver navodeći da je u pitanju “neshvatljiva suma” koja je nepravedna prema akcionarima, preneo je BBC.

Presuda znači da Mask ne može da zadrži pomenuti paket obeštećenja, ali i dalje ima pravo da uloži žalbu na presudu, prenosi Teh kranč.

Sudija Ketlin Mekormik je u obrazloženju presude napisala da je firma Tesla “snosila teret dokazivanja da je plan kompenzacije pravičan”, ali da nije uspela da ubedi sud da je pomenuta nadoknada adekvatna.

Direktori Tesle su tokom suđenja tvrdili da je firma isplatila Masku visoku svotu da bi osigurala da jedan od najdinamičnijih svetskih preduzetnika bude i nadalje posvećen kompaniji, prenosi Bi-Bi-Si.

Sudija Mekormik je, ipak, navela da Tesla i Maskovi advokati nisu mogli da dokažu da su akcionari imali sve dostupne informacije prilikom glasanja i da je sam Mask imao “snažne veze” sa osobama koje su bila zadužene da pregovaraju u ime Tesle.

Akcije Tesle su nedavno pale na berzi nakon što je kompanija objavila razočaravajuće rezultate za četvrti kvartal 2023. godine.

Delaver je jedno od najatraktivnijih mesta na svetu za kompanije svih vrsta i veličina zbog povoljnih zakona i poreskih uslova, prenosi Si-En-En (CNN).

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije