in

Starovojt – Iste pretenzije iz Kijeva kao i pod okupacijom Nemačke

Starovojt – Iste pretenzije iz Kijeva kao i pod okupacijom Nemačke

TERITORIJALNE pretenzije na Kursku oblast, o kojima je reč u novom ukazu Vladimira Zelenskog o istorijskim teritorijama Rusije naseljenim Ukrajincima, protiv su zdravog razuma, izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

FOTO: AP/Tanjug

-To je protiv zdravog razuma, ali Ukrajina je odavno bez zdravog razuma. Današnji postupci Zelenskog još jednom dokazuju da je naš predsednik imao pravo kada je započeo specijalnu vojnu operaciju“, napisao je on na društvenim mrežama.

Dodao je da je Ukrajina trenutno u teškoj ekonomskoj, finansijskoj, vojnoj i političkoj situaciji, kao i da je skoro postala država koja je bankrotirala, ali koja se i dalje drži zahvaljujući stranim uplivima novca.

-Zelenski mora, ako želi da i dalje dobija pomoć da bi nastavio da dobija pomoć, da pojača napetost. Na toj listi su bombardovanje mirnih gradova i sela, provokativne izjave, uvrede i zadiranje u tuđu teritoriju, rekao je Starovojt.

Istakao je da Kurska oblast ima istoriju dugu hiljadu godina i da se o njoj prvi put govori u „Slovu o Igorevom pohodu“ i to kao o ruskom regionu. Gubernator se prisetio i događaja od pre sto godina, kada je u Kijevu vladao getman Skoropadski, koga je podržavala Nemačka i pružala mu vojnu pomoć.

Naveo je da su ukrajinske bande uz podršku nemačkih vojnika stalno napadale teritoriju Kurske gubernije i da, kao i savremeni ideološki potomci, imaju pretenzije na ruski region. Dodao je da je, nakon poraza Nemačke u Prvom svetskom ratu i kada je napustila istočne zemlje, istorija sve postavila na svoje mesto.

Starovojt je ukaz Zelenskog nazvao skandaloznim izvrtanjem istorije i smatra da bi to bilo smešno da nije bilo ogromnih ljudskih žrtava koje kijevski režim tera u ratove kako bi zadržao vlast. Gubernator je zaključio da će Rusija pobediti, da će Ukrajina biti oslobođena i da će Kurska oblast nastaviti da se razvija.

Ukaz Vladimira Zelenskog je komentarisao i šef komiteta Državne dume za bezbednost Vasilij Piskarev koji je naveo da objava Zelenskog o „istorijskim ukrajinskim zemljama“ sedam subjekata Ruske Federacije potpada pod Krivični zakon po članu „Javni pozivi za sprovođenje akcija usmerenih na kršenje teritorijalnog integriteta“.

Zelenski je potpisao ukaz o teritorijama Rusije koje su istorijski naseljene Ukrajincima, a one se, kako je navedeno, nalaze „u granicama savremenog Krasnodarskog kraja, Belgorodske, Brjanske, Voroneške, Kurske i Rostovske oblasti“.

On je, takođe, naložio Vladi Ukrajine da s međunarodnim ekspertima izradi i podnese na razmatranje Savetu za nacionalnu bezbednost Ukrajine plan dejstava za „očuvanje nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji, uključujući teritorije koje oni istorijski naseljavaju“, kao i da omogući pripremu i širenje materijala o istoriji ukrajinske države, staroj više od hiljadu godina.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije