in

Stanovništvo u panici, pozvani na hitnu evakuaciju

NEDALEKO od Perta, glavnog grada Zapadne Australije, visoke temperature su izazvale požar koji se oteo kontroli, zbog čega su stanovnici pozvani na evakuaciju.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Danas je gorelo više od 40 požara u toj najvećoj australijskoj državi, dok su stanovnici okruga Čitering, oko 60 kilometara severno od Perta, izloženi najvećem riziku od širenja vatre.

– U opasnosti ste i morate odmah da reagujete da biste preživeli. Postoji opasnost po živote i domove – saopštilo je državno Ministarstvo za vanredne situacije na svom sajtu, u vezi sa požarom u Čiteringu, ruralnoj oblasti u kojoj živi oko 6.000 ljudi.

Poziv na evakuaciju stigao je usred upozorenja na toplotni talas, koje je na snazi od subote, ali su mnogi delovi te australijske države ukinuli upozorenje na izbijanje šumskih požara, prenosi Rojters.

U Pertu je prognozirana maksimalna temperatura od 41 stepeni Celzijusa, skoro 10 stepeni iznad prosečnog gradskog januarskog maksimuma, prema prema podacima Nacionalne meterološke agencije.

Poslednje dve sezone požara u Australiji bile su mirne u poređenju sa katastrofalnim “Crnim letom” 2019-2020. kada je od vatre uništeno područje veličine Turske i život izgubile 33 osobe.

BONUS VIDEO: POTOPLjENI PUTEVI, AUTOMOBILI POD VODOM: Vanredna situacija na jugu Indije


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije