in

ŠTA SE ZAISTA DEŠAVA U EKVADORU? Ubistva, otmice, vanredno stanje

GRUPA teško naoružanih ljudi upala je juče u uživo program televizijskog kanala u Ekvadoru i pretila ljudima, dok su kriminalne bande pokrenule niz naizgled koordinisanih napada širom zemlje. Noseći pištolje, mitraljeze i dinamit, maskirana i naoružana grupa upala je u sedište “TC Televizion” u najvećem gradu Ekvadora, Gvajakilu.

Foto Tanjug/AP

Predsednik Danijel Noboa obećao je da će stati na put porastu stope kriminala kada je došao na predsedničku funkciju, ali se suočava sa teškom borbom usred kontrole nad zatvorima, kidnapovanja policije i bombaških napada, piše Rojters.

Zašto je bezbednost Ekvadora ugrožena?

Bezbednost u Ekvadoru pogoršava se od pandemije virusa korona. Stopa ubijenih na nacionalnom nivou porasla je na 8.008 u 2023. godini, saopštila je vlada, što je skoro duplo više u odnosu na 2022. godinu, kada je zabeleženo više od 4.500 slučajeva nasilne smrti. Prošlogodišnje predsedničke izbore u Ekvadoru obeležilo je ubistvo jednog od kandidata.

Vlada krivicu vidi u sve većem broju bandi koje krijumčare narkotike. U ekvadorskim zatvorima, kriminalne grupe iskoristile su slabu kontrolu države. Zatvorsko nasilje je postalo sve češće, što je rezultiralo stotinama smrtnih slučajeva. Gvajakil, primorski grad koji je najveći u Ekvadoru, smatra se najopasnijim u zemlji, a njegove luke su centar za šverc droge.

Noboa je preuzeo dužnost u novembru najavivši “plan Feniks” za jačanje bezbednosti države. Plan je za cilj imao uvođenje nove obaveštajne jedinice, taktičko oružje za bezbednosne snage, izgradnju novih zatvora sa visokim nivoom bezbednosti i pojačano obezbeđenje u lukama i na aerodromima. Međutim, taj plan državu košta oko 800 miliona dolara. Sjedinjene Države obezbediće 200 miliona dolara za naoružanje vojske.

Šta je dovelo do kulminacije nasilja?

Policija je u nedelju saopštila da je Adolfo Masijas, vođa kriminalne grupe “Los Čoneros”, nestao iz zatvora u kojem je služio 34-godišnju kaznu. Vlasti pokušavaju da mu uđu u trag. U međuvremenu, od ponedeljka je prijavljeno više slučajeva nasilja u najmanje šest zatvora, u kojima su zatvorenici za taoce uzeli čuvare i ostalo osoblje zatvora. Iz zatvora u Riobambi pobeglo je 39 zatvorenika, a neki su ponovo uhvaćeni.

Do utorka se nasilje proširilo na ulice, kada je sedam policajaca kidnapovano, a potvrđeno je pet eksplozija u nekoliko gradova, iako nije bilo povređenih. Predsednik Noboa, koji je istakao da neće pregovarati sa “teroristima”, rekao je da je nasilje reakcija na planove njegove vlade da izgradi novi zatvor visoke bezbednosti za vođe bandi.

Šta vlada Ekvadora preduzima da stane na put ovom problemu?

Noboa je u ponedeljak proglasio šezdesetodnevno vanredno stanje, omogućivši vojne patrole. U dekretu objavljenom u utorak po podne, Noboa je rekao da se radi o “unutrašnjem oružanom sukobu” u Ekvadoru i okarakterisao nekoliko kriminalnih grupa kao terorističke grupe, uključujući i “Los Čoneros”. Dekretom je naloženo oružanim snagama da neutrališu grupe.

Noboina koalicija ima većinu u nacionalnoj skupštini, što je nedostajalo njegovom prethodniku, ali neki Ekvadorci se pitaju zašto predsednik ne preduzima oštrije mere protiv bandi. Noboa planira da pokrene plebiscit koji bi uključivao pitanje javnosti da li vlada treba da ukine zabranu izručenja Ekvadoraca traženih u inostranstvu i da li bi trebalo dozvoliti zaplenu imovine osumnjičenih kriminalaca.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO 600 POLICAJACA HAPSI KRIMINALCE Upali u više od 80 stanova


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije