in

ŠTA RADI LAVROV U NJUJORKU? Ministarstvo Rusije izdalo saopštenje, sastao se sa ovim čovekom

MINISTAR spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u NJujorku sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem sa kojim je razgovarao o situaciji oko Zaporoške nuklearne elektrane.

Foto: MUP

To je prvi bilateralni sastanak ruskog ministra na marginama 77. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

– Tokom sastanka razmenjena su mišljenja o pitanjima bezbednosti nuklearnih objekata na teritoriji Ukrajine, uključujući situaciju oko Zaporoške nuklearne elektrane – saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kako je precizirano, Lavrov je potvrdio „nameru ruske strane da nastavi blisku saradnju sa IAEA kako bi se kijevski režim primorao da odmah prestane sa granatiranjem pomenute elektrane i okolne teritorije, uključujući grad Energodar gde žive zaposleni u Zaporoškoj nuklearki i njihove porodice“.

Nakon rukovanja Lavrova i Grosija novinari su se udaljili, a sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata.

Kako je saopšteno, govor Lavrova na Generalnoj debati zakazan je za 24. septembar. Pored toga, planirano je da održi najmanje 20 sastanaka.

Ranije je Lavrov učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova članica ODKB koji je održan u formatu radnog doručka kojim je predsedavala Jermenija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije