in

ŠOLC OD BAJDENA TRAŽI PODRŠKU: Nemački kancelar danas u Vašingtonu

ŠOLC OD BAJDENA TRAŽI PODRŠKU: Nemački kancelar danas u Vašingtonu

PODRŠKA Ukrajini i mogućnost da lider republikanaca Donald Tramp ponovo zauzme fotelju u Ovalnom kabinetu posle predsedničkih izbora u novembru glavne su teme o kojima danas u Beloj kući razgovaraju lider SAD Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc. Predsednik nemačke vlade u Vašington stiže u trenutku kada su republikanci u američkom Senatu blokirali predlog zakona koji uključuje i 60 milijardi dolara pomoći za Kijev.

Tanjug

SAD su bile najveći davalac vojne pomoći Kijevu, ali to bi sada moglo da se promeni. Nemačka bi sa 17,1 milijardu evra vojne pomoći, koje je, prema podacima Instituta za svetsku ekonomiju Kil, poslala Kijevu do oktobra prošle godine, mogla da preuzme vođstvo. Nemački mediji pišu da Šolc želi da “podmaže” američke kongresmene kako bi blokada zakona bila prekinuta.

– Od toga neće biti ništa. Republikanci iz računice predizborne bitke nisu spremni da pomognu Bajdenovoj vladi. Trenutno se čini da će SAD potpuno otpasti kao podrška Ukrajini – procenjuje Hening Hof iz nemačkog Društva za spoljnu politiku, prenosi Dojče vele.

O preuzimanju uloge vodećeg finansijera Ukrajine iz ruku SAD nedavno je svoje građane upozorio i sam Šolc. Ove godine je iz nemačke kase predviđeno preko sedam milijardi evra pomoći za Kijev, ali ako SAD otpadnu, moglo bi doći do još većih opterećenja za ionako nategnutu nemačku blagajnu.

Sa druge strane, Velika Britanija je obezbedila 6,57 milijardi evra, dok je Francuska dala samo 0,54 milijarde evra, zbog čega je Šolc podsticao evropske nacije da pruže veću finansijsku injekciju Ukrajini. Na početku rata u Ukrajini Nemci su, plašeći se da ne budu uvučeni u sukob sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, odbijali da pošalju teško oružje Kijevu sve dok to prvo ne urade Amerikanci i drugi NATO saveznici, podseća “Politiko”.

Udeo Amerikanaca koji kažu da vlada daje previše podrške Ukrajini stalno je rastao od početka rata, prema Pju istraživačkom centru, pri čemu otprilike polovina republikanaca sada smatra da SAD daju previše novca Kijevu. A u Nemačkoj samo 38 odsto stanovnika bi želelo da vidi veći angažman Nemačke, prema istraživanju Fondacije Korber. A Evropa nema dovoljno kapaciteta ni da proizvede potrebnu količinu municije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Stano upozorava da je najvažnije da se izbegne eskalacija rata u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, jer bi u suprotnom mogao lako dovesti do trećeg svetskog rata.

BONUS VIDEO:

VUČIĆ CELOM SVETU U LICE: Jasne reči predsednika Srbije u SB UN


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije