in

Šojgu o fregati „Admiral Gorškov“

Šojgu o fregati „Admiral Gorškov“

FREGATA „Admiral Gorškov“ će tokom dugog pohoda po Atlantiku, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru primeniti hipersonične rakete „cirkon“, izvestio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Foto: Tanjug/AP Photo

– Glavni napori tokom plovidbe biće usmereni na suzbijanje pretnji Rusiji, održavanju mira u regionu i stabilnosti zajedno sa prijateljskim zemljama. Tokom obuke, posada će uvežbati primenu hipersoničnog oružja i krstarećih raketa velikog dometa u različitim uslovima – saopštio je Šojgu na današnjoj ceremoniji upućivanja u vojnu službu fregate „Admiral Gorškov“.

Ministar je istakao da je specifičnost „cirkona“ što je garantovano nadmoćniji od protivraketne i protivavionske odbrane, a pri brzini od 9 maha domet rakete iznosi do 1.000 kilometara.

Prema njegovim rečima, brod je sposoban da nanese precizne i snažne udare po protivniku na moru i kopnu.

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin putem video-linka naredio da se fregata „Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemima „cirkon“, pošalje u vojnu službu.

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OTVORENO ZA SAOBRAĆAJ: Pogledajte kako izgleda vožnja rekonstruisanom deonicom Krimskog mosta


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije