in

Slede sastanci sa visokim turskim zvaničnicima

Slede sastanci sa visokim turskim zvaničnicima

VRŠILAC dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland otputovaće u dvodnevnu posetu Turskoj, od 28. do 29. januara, sapšteno je danas iz Stejt departmenta.

Foto EPA

Nuladnova će se u Ankari sastati sa sa visokim zvaničnicima turske vlade i poslovnim liderima s kojima će razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja na kojima dve zemlje sarađuju.

U međuvremenu, nakon što je Ankara ratifikovala pristupanje Švedske NATO-u, američka vlada je odobrila Turskoj kupovinu 40 novih borbenih aviona tipa F-16 u vrednosti od 23 milijarde dolara.

Dogovor uključuje i komplete za modernizaciju za 79 postojećih turskih lovaca F-16, prenosi AP. Ta odluka Vašingtona doneta je samo nekoliko sati nakon što je Turska u petak svoj “instrument o ratifikaciji” za pristupanje Švedske NATO-u deponovala Vašingtonu, gde se nalazi arhiva dokumenata Alijanse i nakon što je nekoliko ključnih članova Kongresa povuklo svoje primedbe na prodaju američkih borbenih aviona Turskoj.

Američki stejt department obavestio je Kongres da je takođe odobrena prodaja 40 lovaca F-35 Grčkoj u iznosu od 8,6 milijardi dolara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije