in

Situacija eskalirala u Crvenom moru, pojavili se i prvi snimci napada (VIDEO)

AMERIČKE i britanske snage otpočele su u četvrtak uveče udare na pobunjenike Hute u Jemenu, saopštili su američki zvaničnici. Prema tvrdnjama neimenovanog zvaničnika pokrenuti su napadi iz vazduha, i sa mora. Koriste se avioni, brodovi, ali i podmornice.

Foto: Tanjug/AP

Napad je usledio nakon što su obe zemlje upozorile da bi “moglo da dođe do posledica ako brodovi budu stalno gađani u Crvenom moru”.

Huti navode da su pokrenuti napadi na Hodejdu i Sanu.

Američko vazduhoplovstvo pogodilo je više od 60 ciljeva koristeći više od 100 precizno navođenih oružja različitih tipova. Napadnuti su komandna mesta i kontrolni centri, skladišta municije, proizvodni pogoni, radari…

Sana je glavni i najveći grad Jemena, dok je Hodejda dom glavne luke na Crvenom moru.

Prethodno su Huti saopštili da “nijedan napad na njih neće proći bez odgovora”.

– Na svaku američku agresiju biće odgovoreno. Ko god želi da se umeša i napadne naše drage ljude i gađa naše mornaričke snage dovodi u opasnost navigaciju i komercijalne brodove svoje zemlje – rekao je lider jemenskih Huta Abdul Malik el Huti.

Si-En-En navodi da su američke snage ispalile rakete tomahavk iz nuklearne podmornice USS Florida, dok je britansko ministarstvo odbrane navodno ispalilo vođene bombe Pavenjay IV iz “tajfuna”.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je operaciju odgovorom na pretnju pomorstvu u regionu. Huti su, prema njegovim rečima, najveći napad na američke ratne brodove izveli 9. januara.

 Ciljani udari šalju jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države i saveznici neće tolerisati napade na naše osoblje ili dozvoliti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe na jednoj od naših najkritičnijih komercijalnih ruta – rekao je Bajden i naglasio da će bez oklevanja preduzeti dodatne mere ako bude potrebno.

Britanski premijer Riši Sunak takođe je naveo da je napad na Hute povezan sa otklanjanjem pretnje po međunarodnu trgovinu.

– Zajedno sa Sjedinjenim Državama i uz podršku Holandije, Kanade i Bahreina, preduzeli smo ograničene, neophodne i proporcionalne akcije u samoodbrani od ciljeva povezanih sa ovim napadima kako bismo oslabili vojne kapacitete Huta i zaštitili globalno brodarstvo – rekao je Sunak.

Šef Pentagona Lojd Ostin komandovao je napadima na jemenske Hute iz bolnice, koristeći sigurne komunikacije, navodi Si-En-En, pozivajući se na višeg zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

Ostin je rekao da su mete američkih i partnerskih udara u Jemenu bile bespilotne letelice i projektili, odnosno tehničke obaveštajne mogućnosti Huta. Šef Pentagona je takođe rekao da su udari bili usmereni na smanjenje sposobnosti jemenskog pokreta Hitu da ugrozi brodarstvo i međunarodnu trgovinu.

Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa udarima SAD i Velike Britanije na Jemen.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije