in

“SI RAZBIO BAJDENA U PARAMPARČAD” Ocena američkog lista: Peking osetio nejedinstvo Vašingtona

“SI RAZBIO BAJDENA U PARAMPARČAD” Ocena američkog lista: Peking osetio nejedinstvo Vašingtona

AMERIČKI predsednik DŽo Bajden je tokom telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom pokazao svoju slabost po pitanju Tajvana, što može ukazivati na kraj ere unipolarnog sveta, smatra stručnjak za geopolitiku Frensis Sempa, prenosi RIA Novosti.

Foto: EPA

Pišući za “Amerikan spektejtor”, napisao je da kineski lider nije oklevao da upozori američkog predsednika da se ne meša u situaciju na Tajvanu.

Foto: Printskrin/spectator.org

Istovremeno, Bela kuća nije želela da daje transkript dela njihovog razgovora uz upozorenje predsednika Kine.

– Ne treba očekivati da će Bajden priznati da ga je Si Đinping ’razbio u paramparčad‘. Ali očigledno, upravo se to dogodilo tokom njihovog dugog razgovora… Ako je neko sumnjao da je unipolarni svet na čelu sa Sjedinjenim Državama okončan, onda je razgovor između Bajdena i Si Đinpinga jasna potvrda ovoga – napisao je Sempa.

Prema kolumnisti, Peking je osetio slabost i nejedinstvo Vašingtona, a takođe je uzeo u obzir Bajdenovo oklevanje i njegov nizak rejting među građanima SAD.

– Što je još važnije, Kina je posmatrala kako SAD nisu uspele da povuku trupe iz Avganistana tokom Bajdenove administracije – napisao je ekspert.

Telefonski razgovor između Bajdena i Si Đinpinga obavljen je 28. jula. Do njega je došlo usled izveštaja o verovatnoj poseti predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju.

To je izazvalo negativnu reakciju Pekinga. Vašington je odlučio da ne komentariše javno njene planove, ostavljajući joj pravo da donosi odluke u vezi sa putovanjem.

BONUS VIDEO:

UŽAS U KOLONIJI JELENOVSKI: Ukrajinci gađali zatvor i pobili svoje pripadnike koje su zarobili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije