in

„Severni tok 2“ najjednostavnije rešenje za Nemačku, protivnici će morati da snose posledice

„Severni tok 2“ najjednostavnije rešenje za Nemačku, protivnici će morati da snose posledice

NAJJEDNOSTAVNIJE rešenje za rešavanje problema deficita gasa u Nemačkoj bilo bi puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“, smatra bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Arhiva

On je dodao da će oni koji su protiv toga morati da snose posledice, a one će u Nemačkoj biti ogromne.

– Gasovod je spreman. Ako situacija postane stvarno loša, postoji ovaj gasovod, a sa oba gasovoda ‘Severnog toka‘ neće biti problema u isporukama gasa za nemačku privredu i nemačka domaćinstva – istakao je bivši kancelar u intervjuu izdanju „Štern“.

On je dodao da će oni koji ne žele da koriste „Severni tok 2“ morati da snose posledice.

– A u Nemačkoj će one biti ogromne. Svi koji se greju na gas već osećaju posledice. Za nas, koji smo ovde, to je neprijatno, ali snaći ćemo se. Ali mnogima koji moraju da vode računa o svakom centu biće veoma teško – naglasio je Šreder.

Bivši zvaničnik je podsetio na jednostavan princip tržišne ekonomije: „ako je ponuda deficitarna, cene rastu“.

Prethodno je šef Odbora za pitanja energetike i klime Bundestaga Klaus Ernst izjavio da bi za isporuke gasa u Nemačku mogao da se koristi i gasovod „Severni tok 2“, ako Berlin ne bude imao drugog izbora.

Ranije je ministar za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Robert Habek izjavio da bi puštanje u rad „Severnog toka 2“ za Evropu značilo kapitulaciju pred Rusijom.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ završena je 10. septembra 2021. godine i gasovod je u potpunosti spreman za rad. Ali nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Berlin je zamrznuo procedure koje su povezane sa projektom i obustavio sertifikaciju.

Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

“GRAD” U AKCIJI: Dejstvo višecevnog bacača DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije