in

Senator osuo paljbu po obrazovnom sistemu SAD

Senator osuo paljbu po obrazovnom sistemu SAD

REPUBLIKANSKA partija mora da podrži guvernere i članove školskih odbora koji se bore da spreče američke obrazovne institucije da postanu „septična jama marksističke indoktrinacije“, rekao je senator Marko Rubio.

Foto: Profimedia

– Opasne akademske konstrukcije poput kritičke teorije rase i radikalne rodne teorije nameću se osnovnoškolskoj deci – napisao je Rubio u članku objavljenom u američkom časopisu Konzervativ u utorak.

Stranka treba da obezbedi „pojačanje“ republikanskim guvernerima i članovima školskih odbora koji se bore protiv toga da se takve ideje uče učenicima, rekao je on.

– Moramo osigurati da se federalno finansiranje nikada ne koristi za promovisanje ovih radikalnih ideja u školama – insistirao je senator Floride.

Bilo koja pritužba roditelja ili učenika u vezi sa školskim programom ili savetovanjem koji potiskuju „koncepte podele“ takođe mora da se detaljno ispita, dodao je on.

Kritička teorija rase, koja postoji u akademskim krugovima od 1980-ih, trenutno se predaje u mnogim američkim školama, univerzitetima i radnim mestima. To sugeriše da je relativna „privilegija“ ljudi definisana bojom kože, polom, seksualnošću i drugim fiksnim karakteristikama. Zagovornici teorije tvrde da muškarci sede na vrhu hijerarhije i održavaju „belu nadmoć“ svesno ili nesvesno. U međuvremenu, oni koji se protive teoriji tvrde da ona suprotstavlja obojene ljude belcima i da vodi diskriminaciji protiv belaca.

Oko 17 država je do sada usvojilo zakone koji ograničavaju nastavu kritičke teorije rase, navodi Education Week, dok je guverner Floride Ron DeSantis to u potpunosti zabranio u školama prošle godine.

Rubiov članak je bio pod naslovom „Moj plan za američku obnovu“ i izneo je tri ključna zadatka na koje bi, kako veruje, republikanci trebalo da se fokusiraju u bliskoj budućnosti. Oni „stavljaju Volstrit na njegovo mesto“, vraćaju kritične industrije nazad u SAD i obnavljaju američku radnu snagu. Prema rečima senatora, ovi koraci zahtevaju od Vašingtona da se pozabavi Pekingom i preorijentiše duboko ukorenjene ekonomske odnose između dve nacije – preneo je RT.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI – Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije