in

Savetnik Regana rekao da je Amerika izgubila veru u pobedu Ukrajine

SJEDINjENE Američke Države potpuno su izgubile veru u pobedu Ukrajine, pa guraju Kijev da pregovara sa Moskvom, rekao je bivši savetnik američkog predsednika Ronalda Regana Dag Bendou u članku za časopis The American Conservative.

Foto AP

– Dok Ukrajinci prolaze kroz drugu zimu u sukobu, Bajdenova administracija je očigledno odustala od razmišljanja o ukrajinskoj pobedi. Umesto toga, Vašington veruje da obe strane (Rusija i Ukrajina) treba da pregovaraju – primetio je on.

Bendou je naglasio da su se izjave SAD o Ukrajini značajno promenile: ako je na početku neprijateljstava Bela kuća govorila o zauzimanju Krima i porazu Rusije, sada insistira na diplomatskom rešenju sukoba i očuvanju novih teritorija za Moskvu.

– Vratite Donbas i Krim. Razoružajte Moskvu. Slomite Rusiju. Međutim, sada je cilj saveznika pre da pripreme Kijev za pregovore – zaključio je on.

Zapadni mediji su sve više počeli da izveštavaju da su SAD i EU umorne od ukrajinske krize i slabljenja podrške Vladimiru Zelenskom. Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa kijevskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono od čega bi bivša sovjetska republika možda morala da odustane da bi postigla sporazum.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije