in

“SAVEST OD BOGA JE NAJJAČI DOKAZ DA BOG POSTOJI” Božićna poruka patrijarha Kirila

LjUDSKA savest je najveći dokaz postojanja Boga, a glas savesti se poklapa sa Božjim zapovestima, smatra patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Foto: Tanjug/AP photo

– Savest od Boga je najjači dokaz da Bog postoji. Ponekad nam se čini da je savest rezultat ljudskog razvoja, da se formira pod uticajem spoljnih faktora, kulture, obrazovanja i tako dalje. To nije tačno. Šta je dobro, dobro je za sve – i za obrazovane i za neobrazovane. Savest se pokrene u čoveku kada prekrši zapovesti Božije, a da ih i ne zna – istakao je patrijarh, prenosi televizija „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, unutrašnji glas u čoveku, a to je savest, tačno se poklapa sa božjim zapovestima, i „ovog glasa ne bi bilo da ne postoji Bog“. Istovremeno, poglavar Ruske pravoslavne crkve je priznao da je savest „krhka struktura“.

– Može da se uništi, oslabi, može se stvoriti sistem pseudovrednosti u kojem savest počinje da razmišlja ovako: „Generalno, ovo i nije tako loše”. Tako čovek gubi sposobnost da zaista razlikuje dobro od zla, a to je najstrašnije… Daj Bože da glas savesti nikada ne nestane, i da se brinemo o ovom dragocenom instrumentu, koji – bez obzira koliko se često molimo ili ne molimo, idemo u crkvu ili ne – pomaže nam da ne izgubimo vezu sa Tvorcem – dodao je patrijarh.

Govoreći o tradicionalnim vrednostima, napomenuo je da su to „večne vrednosti koje je Bog ugradio u samu prirodu čoveka“. Prema njegovim rečima, primena ovih vrednosti u životu pomaže čoveku da postane istinski srećan.

– Tradicionalna vrednost je ono što je pripadalo istoriji, ono što pripada istoriji i ono što ćemo sresti u budućnosti. Ove vrednosti će pratiti čovečanstvo, po svemu sudeći, do kraja ovoga sveta – smatra patrijarh.

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO NALAGANjE BADNjAKA U BERANAMA: Sa episkopom Metodijem 10.000 vernika


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije