in

ŠALJEMO VOJSKU NA GRANICU SA RUSIJOM: Bomba sa severa Evrope

VOJNE snage sastojaće se od 800 vojnika, uz podršku oklopnih vozila.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Premijer Švedske Ulf Kristerson izjavio da neće čekati ratifikaciju kandidature za članstvo njegove zemlje u NATO i da će poslati švedske trupe u Letoniju.

Švedska je čekala na ulazak u NATO dok Mađarska i Turska nisu odustale od protivljenja tome, ali uprkos tome Švedska se obavezala da će poslati kopnene borbene jedinice da učestvuju u operacijama Alijanse duž ruske granice.

– Švedska i njeni susedi žive u direktnoj senci ruskog rata protiv Ukrajine. Ali ruske pretnje, dezinformacije i sajber napadi pokušaj su destabilizacije cele Evrope – rekao je Kristerson.

– Prošle godine sam najavio da je Švedska spremna da osigura kopnene borbene jedinice za odbranu baltičkih zemalja. Danas mogu da izvestim da vlada namerava da doprinese snagama NATO-a predvođenim Kanadom u Letoniji – dodao je švedski premijer.

Švedski dnevnik „Dagens niheter” citirao je neimenovane vojne izvore koji su rekli da će se te snage sastojati od oko 800 vojnika, uz podršku oklopnih vozila. Načelnik švedske vojske Džoni Lindfors ranije je rekao novinarima da bi te snage mogle biti raspoređene početkom 2025. godine.

Švedske snage će se pridružiti borbenoj grupi pod vođstvom Kanade. To je jedna od četiri takve formacije bazirane u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, a namenjena je kao prva linija odbrane protiv svake buduće ruske kopnene invazije na baltičke države.

Letonski ministar odbrane Andris Spruds pozdravio je ovu najavu Stokholma. „Zadovoljni smo zbog ove važne odluke, koja će, zajedno s nadolazećim primanjem Švedske u NATO, postati značajno ulaganje u jačanje regionalne sigurnosti i odbrane Letonije”, napisao je on na društvenoj mreži Iks.

(Newsweek)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije