in

SAD tajno produžile ugovor s Katarom o korišćenju vazduhoplovne baze Al Udejd

AMERIČKI vojni kontingent od 10.000 vojnika ostaće u Kataru još deset godina, Pentagon je produžio ugovor o funkcionisanju najveće vojne baze na Bliskom istoku Al Udejd i to tajno. Ovo prenosi CNN.

Foto Tanjug/AP

Prema američkom televizijskom kanalu koji se poziva na tri neimenovana visoka zvaničnika Pentagona, američke vlasti su tajno produžile sporazum sa Katarom o funkcionisanju najveće vazdušne baze na Bliskom istoku. Štaviše, ni šef Pentagona Ostin Lojd, koji je tu bazu posetio pre mesec dana, ni administracija Bele kuće to nisu pominjali. Razlog za ovo ćutanje nije naveden.

Vazduhoplovna baza Al Udejd nalazi se u pustinji jugozapadno od glavnog grada Katara, najveća je američka vazdušna baza u regionu, a projektovana je da primi najmanje 10 hiljada vojnika.

Pored Amerikanaca, u vazduhoplovnoj bazi Al Udejd nalazi se britanski vojni kontingent, kao i katarske snage. Vazduhoplovna baza je dom Isturenog štaba Centralne komande Sjedinjenih Država, Štaba Centralne komande Vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država, 83. ekspedicione vazduhoplovne grupe Kraljevskog vazduhoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva i 379. vazdušnog ekspedicionog vinga vazduhoplovstva Sjedinjenih Država.

Prema izvorima CNN, produžetak sporazuma je zbog rastućih pretnji proiranskih grupa u Iraku, Siriji i Jemenu. SAD se plaše da izgube kontrolu nad situacijom, pa će ojačati svoju poziciju na Bliskom istoku.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Katar je dao milijarde sopstvenih sredstava za unapređenje objekata za američke avijatičare u bazi. Al Udeid je postao glavna vazdušna baza CENTCOM-a 2003. godine, prebacujući snage i sredstva iz vazdušne baze Princ Sultan u Saudijskoj Arabiji, gde je prisustvo velikog broja američkog vojnog osoblja bilo osetljivije i kontroverznije.

Iako Ostin nije najavio produženje sporazuma Al Udeid tokom svoje posete bazi prošlog meseca, rekao je da će SAD i Katar „zvanično preduzeti korake da prošire i ojačaju naše bilateralne odbrambene odnose“.

-To ćemo učiniti kroz posvećenost Katara da doprinese značajnim resursima za povećanje sposobnosti ovde u vazduhoplovnoj bazi Al Udeid, a to će podržati obe naše snage u godinama koje dolaze, dodao je Ostin.

(TV Front/CNN)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije