in

SAD su svetski tvorac rata broj 1, nisu bile u ratu samo 16 godina tokom svoje istorije

SAD bi trebalo da se ozbiljno osvrnu na svoje ratoborno ponašanje i stalno mešanje u tuđe unutrašnje stvari, da se otarase takvih pogrešnih navika i prestanu da budu svetski tvorac rata broj 1, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Foto: Printskrin/Profimedia/ilustracija

– SAD nisu bile u ratu samo 16 godina tokom svoje istorije. Nakon završetka Hladnog rata, svet je očekivao da će SAD smanjiti svoje prekomorske vojne operacije. Ali ono što se dogodilo bilo je suprotno. Posle Hladnog rata, SAD su pokretale vojne operacije sedam puta češće nego pre Hladnog rata. Sve ove brojke su procene, jer ne uključuju stvari poput američkih specijalnih operacija i tajnih akcija. U Nortonovom izveštaju se takođe ističe da spisak zemalja na meti američke vojske uključuje ogromnu većinu nacija na Zemlji, uključujući gotovo sve zemlje u Latinskoj Americi i na Karibima i većinu afričkog kontinenta – kazao je Venbin.

SAD su više puta tvrdile da poštuju i brane “međunarodni poredak zasnovan na pravilima”. Međutim, statistika koju je objavio američki Kongres je pokazala svetu ratobornu i hegemonističku prirodu američkih pravila, naveo je on.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako “bastion” uništava ciljeve na moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije