in

SAD i Britanci spremni da udare na Hute u Jemenu

SAD i Velika Britanija spremne su da već večeras izvrše vazdušne napade na pobunjenike Hute koje podržava Iran, u Jemenu, a nakon što su obe zemlje upozorile da bi moglo da dođe do posledica ako brodovi budu stalno gađani u Crvenom moru.

Foto: EPA

Zajedničke američke i britanske snage oborile su 18 dronova i tri projektila koje su Huti lansirali kasno u utorak, u onome što je opisano kao njihov najveći napad do sada “u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi pod upravom Hamasa”.

Američki sekretar Entoni Blinken upozorio je na “posledice” ako Huti ne prestanu da napadaju brodove u Crvenom moru i pozvao Iran da prekine svoju podršku pobunjenicima.

Napadi su došli u teškom trenutku za SAD, dok se ministar odbrane Lojd Ostin oporavlja od operacije raka prostate. On je u bolnici više od nedelju dana. Zamenica sekretara za odbranu Ketlin Hiks preuzela je njegove dužnosti, ali se Pentagon suočio sa napadima nakon otkrića da javnost i predsednik Bajden nisu bili obavešteni blagovremeno o stanju Ostina, već su za to saznali tek nakon dana nakon što je Ostin hospitalizovan.

Dejli Mejl javlja, pozivajući se na svoje izvore, da je premijer Velike Britanije Riši Sunak spreman na vojni udar na Hute, a očekuje se da će zajednički napad krenut večeras ili tokom noći, odnosno nedelju dana nakon što su zapadni saveznici poslali “poslednje upozorenje” Hutima.

Huti tvrde da su njihovi napadi usmereni da spreče “izraelske napade na Hamas u Pojasu Gaze”. Međutim, njihove mete su sve više nasumične, što povećava rizik od američkog udara na Jemen.

SAD su uspostavile multinacionalnu pomorsku operativnu grupu za zaštitu brodova od napada, za koje je Blinken u sredu rekao da ih je “pomagao i podržavao” Iran.

Do sada Bajdenova administracija nije bila previše snažna u svojim rezolucijama u pokušaju da izbegne sveobuhvatni rat u napetom regionu, rekli su ranije bezbednosni zvaničnici.

Portparol Pentagona, brigadni general Pat Rajder rekao je na konferenciji za novinare u Vašingtonu da neće da “prognozira ili spekuliše o bilo kakvim potencijalnim budućim operacijama”.

– I mislim da ta izjava više nacija kada je u pitanju činjenica da će biti posledica, ako napadi ne prestanu, govori sama za sebe. To je sve što ću reći – poručio je Rajder.

Upitan o mogućim američkim napadima na Hute u Jemenu, Džon Kirbi je rekao da “neće otkriti udarce”.

– Uradićemo ono što moramo, da se suprotstavimo i pobedimo ove pretnje Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru – poručio je Kirbi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u sredu rezoluciju kojom se zahteva hitan prekid napada Huta.

BONUS VIDEO: NOVI PONOS NAŠE VOJSKE – Pogledajte šta je prikazano na vojnom aerodromu u Batajnici

(Telegraf)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije