in

Ruska vojska počela da koristi novi tip udarnih dronova koji bi mogli da dokrajče ukrajinsku PVO

RUSKA vojska počela je da koristi u Ukrajini novi tip udarnih dronova „geranj“ sa mlaznim motorom koji bi mogli da dokrajče ukrajinsku PVO, piše američki časopis „Militari voč magazin“.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

Ukrajinska vojska više ne može sebi da priušti da lansira dve rakete na jednu metu, što je norma za PVO. Stoga, bespilotne letelice koje lete velikom brzinom mogu ili da ubrzaju iscrpljivanje zaliha protivvazduhoplovnih raketa primoravajući Oružane snage Ukrajine da troše više municije na svaki „geranj“, ili će primorati ukrajinske snage da ne odgovaraju na svaki napad, štedeći rakete. Izbor je veoma težak, posebno ako se ima u vidu da propušten napad može biti poguban za sistem PVO, piše list.

Kako se navodi, do sada su zabeleženi samo pojedinačni slučajevi primene dronova „geranj“ na mlazni pogon protiv ukrajinske vojske. Autor članka pretpostavlja da ruske trupe razvijaju taktiku korišćenja novog oružja ili čekaju da stignu nove partije dronova za masovnu upotrebu. Poznato je da su bespilotne letelice „geranj 3“ opremljene jednostavnim turbomlaznim motorom, kakvi su se koristili u avijaciji do 1970-ih godina.

Oni nisu tako efikasni kao savremeni dvoprotočni turbomlazni motori, ali su mnogo jednostavniji i jeftiniji za proizvodnju. To je upravo ono što je potrebno za dronove za jednokratnu upotrebu.

Naravno, mlazni motor generiše mnogo više toplote od klipnog motora, a toplotne glave za navođenje sistema PVO mnogo bolje ga otkrivaju. Međutim, s obzirom na ozbiljnu iscrpljenost ukrajinskog arsenala protivvazduhoplovnih raketa, taj rizik se svodi na minimum.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije