in

Rusije ima značajne vojne resurse i na zemlji i na nebu i prednost nad Ukrajinom

SJEDINjENE Američke Države smatraju značajnim ruske vojne resurse u vazduhu i na zemlji, a takođe priznaju prednost u odnosu na Ukrajinu u broju trupa, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće admiral Džon Kirbi.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Depositphotos/Manuel Balce Ceneta

-Znamo da on (ruski predsednik Vladimir Putin – prim. aut.) i dalje ima značajne vazdušne snage, značajne kopnene mehanizovane resurse, rekao je on novinarima na brifingu u sredu.

Kirbi je takođe priznao prednost Rusije u odnosu na Ukrajinu u broju vojnog osoblja.

U decembru je vicemaršal britanskog ratnog vazduhoplovstva Šon Bel priznao sve očigledniju prirodu prednosti ruske vojske nad Oružanim snagama Ukrajine na bojnom polju, kao i veliki broj problema koje imaju ukrajinske trupe. Prema njegovim rečima, uprkos svim naporima kijevskog režima, sve šanse su se okrenule protiv njega. Bel je takođe ukazao na sve slabiju podršku Kijevu sa Zapada.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da snabdevanje zapadnim oružjem i uvođenje strateških rezervi u borbu od strane ukrajinske komande nisu promenili situaciju na bojnom polju, ukrajinske oružane snage nisu postigle svoje ciljeve ni na jednom pravcu.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da napumpavanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije