in

RUSIJA SE NE ZAUSTAVLJA – OGLASIO SE I PUTIN: Fregata „Admiral Gorškov“ sa najnovijim raketnim sistemom „cirkon“ stavljena na borbenu dužnost

RUSIJA SE NE ZAUSTAVLJA – OGLASIO SE I PUTIN: Fregata „Admiral Gorškov“ sa najnovijim raketnim sistemom „cirkon“ stavljena na borbenu dužnost

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je putem video-linka naredio da se fregata „Admiral Gorškov“, opremljena raketnim sistemom „cirkon“, stavi u službu.

Foto: Printskrin

Predsednik je izjavio da će Rusija nastaviti da razvija borbeni potencijal vojske, a takođe je zahvalio stručnjacima odbrambene industrije koja je počela serijsku proizvodnju „cirkona“.

„Želeo bih da istaknem da ćemo nastaviti da razvijamo borbeni potencijal oružanih snaga, proizvoditi perspektivne modele naoružanja i tehnike koji će čuvati bezbednost Rusije narednih decenija“, naveo je predsednik.

„Danas imamo značajan događaj, fregata ‘Admiral Gorškov’ kreće u daleki morski pohod. Tu nema ničeg neobičnog, to je uobičajena stvar, ali ovaj put je brod opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sistemom ‘cirkon’, koji nema analoga, to je hipersonični sistem pomorskog baziranja, kao i drugim oružjem najnovije generacije“, rekao je Putin.

„Kao što sam već rekao, nema analoga ni u jednoj zemlji na svetu. Siguran sam da će tako moćno oružje pouzdano zaštititi Rusiju od potencijalnih spoljnih pretnji. Pomoći će u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje”, rekao je Putin.

Putin je 21. decembra 2022. najavio da će fregata „Admiral Gorškov“ sa najnovijim raketnim sistemima morskog baziranja „cirkon“ ući u borbenu službu početkom januara. On je tada rekao da je planirano da se nastavi sa opremanjem strateških snaga najnovijim vrstama naoružanja.

Područje opsluživanja broda, opremljenog hipersoničnim i krstarećim raketama „cirkon“, biće izabrano na osnovu interesa obezbeđivanja bezbednosti Rusije, rekao je predsednik.

Cirkon je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuiran aerodinamički let sa manevrisanjem u atmosferi koristeći sopstveni potisak motora. Maksimalna brzina dostiže devet brzina zvuka, a maksimalni domet je hiljadu kilometara. 

(RT-Sputnjik)

 


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije