in

Rusija ne može da nas pokori, pa pokušava da nas uništi

RUSIJA svakodnevno uništava ukrajinske gradove raketama i dronovima, jer je to njena glavna vojna „strategija“ – ako nešto ne možete da pokorite, morate to potpuno da uništite, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Japana Joko Kamikavom u Kijevu.

Foto Tanjug/AP

-Danas sam obavestio japansku ministarku o potrebi Ukrajine ne samo za avionima, već, pre svega, za opremom za PVO. Naglasio sam da je glavna ruska vojna strategija sledeća: ako nešto ne možete da pokorite, morate to potpuno uništiti. Zato ruske rakete i dronovi svakodnevno uništavaju ukrajinske gradove. Ne mogu da nas zarobe, pa pokušavaju da nas unište, rekao je Kuleba, prenosi Ukrinform.

On je izrazio uverenje da Rusija u tome neće uspeti, posebno zahvaljujući podršci u jačanju PVO koju Ukrajina dobija od svojih partnera.

Šef ukrajinske diplomatije je podsetio da je tokom predsedavanja Grupom sedam Japan pozvao predsednika Volodimira Zelenskog na samit u Hirošimi, na kojem je doneta odluka o prebacivanju aviona F-16 Ukrajini, kao i da je intenziviran rad na pravnom okviru za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava za podršku Ukrajini.

-Ministarka Kamikava i ja delimo mišljenje da Rusija treba da plati za ovu agresiju svojim novcem. To je logično i pravedno, a biće i jasan signal bilo kome u svetu da ako nešto uništite, morate to da platite, naglasio je ukrajinski ministar.

Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava boravila je danas u nenajavljenoj poseti Kijevu.

Kamikavi je ovo prva poseta Ukrajini otkako je preuzela dužnost u septembru 2023. godine.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije