in

Rusija napada Ukrajinu balističkim raketama koje dobija od Severne Koreje

RUSIJA je počela da koristi balističke rakete koje je isporučila Severna Koreja za napad na Ukrajinu, saopštila je Bela kuća.

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Vašington je takođe naveo da Rusija pregovara sa Iranom o kupovini balističkih raketa kratkog dometa. Procena američkih obaveštajnih službi je da iranske rakete još nisu stigle u Rusiju, ali da će dogovor na kraju biti postignut, prenosi Gardijan.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u četvrtak da je Rusija ispalila severnokorejsku balističku raketu na Ukrajinu 30. decembra, ali je ona pala na otvoreno polje. Međutim, Kirbi je rekao da su ruske snage lansirale još takvih projektila kao deo velike salve 2. januara i da njihov uticaj tek treba da se proceni.

– Delimično zbog naših sankcija i kontrole izvoza, Rusija je postajala sve više izolovana na svetskoj sceni, i oni su prinuđeni da traže vojnu opremu u državama istomišljenika. Kao što smo javno upozoravali, jedna od tih država je Severna Koreja – rekao je Kirbi novinarima u Beloj kući, dodajući da je to „značajna i zabrinjavajuća eskalacija“ podrške Pjongjanga Moskvi.

Kirbi je rekao da je domet severnokorejskih raketa bio 900 kilometara i da se očekuje da Rusija u zamenu za oružje isporuči borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila, opremu za proizvodnju balističkih projektila i druge napredne tehnologije.

Foto Tanjug/AP

– Ovo bi imalo zabrinjavajuće implikacije na bezbednost za Korejsko poluostrvo i Indo-pacifički region – rekao je on.

Kirbi je dodao da je Iran već demonstrirao svoje kapacitete za balističke rakete ruskim vojnim zvaničnicima koji su bili u poseti, iako do sada nisu otkrivene takve isporuke raketa Rusiji.

– Sjedinjene Države su zabrinute što pregovori Rusije o nabavci balističkih raketa bliskog dometa od Irana aktivno napreduju – rekao je on i zaključio:

– Ocenjujemo da Rusija namerava da kupi raketne sisteme od Irana.

Kao odgovor, Kirbi je rekao da će SAD uvesti sankcije onima koji su uključeni u omogućavanje transfera oružja i da će pitanje ruske trgovine oružjem sa Severnom Korejom izneti pred UN, kao kršenje međunarodnog embarga na oružje.

On tvrdi da bi kupovina oružja iz inostranstva od strane Moskve trebalo da posluži kao podsetnik Kongresu na troškove njenog neuspeha da usvoji paket isporuke oružja Ukrajini pre Božića.

Foto: EPA

– Rusija se oslanja na svoje prijatelje da bi mogla da obnovi svoje vojne zalihe i omogući rat protiv Ukrajine – rekao je Kirbi.

– Iran i Severna Koreja stoje uz Rusiju. Ukrajinci zaslužuju da znaju da će američki narod i ova vlada nastaviti da budu uz njih. Zato je ključno da Kongres izađe u susret u ovom trenutku i odgovori tako što će Ukrajini pružiti ono što joj je potrebno da se brani. Sada je vreme da Kongres reaguje – zaključio je Kirbi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije