in

RUSIJA NA NOGAMA, ZAPAD U KANALU: Putin saopštio sjajne vesti

RUSIJA je pokazala celom svetu da je samodovoljna u svakom pogledu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: EPA

– Glavna stvar koju smo dokazali sebi i celom svetu je da je Rusija samodovoljna zemlja u svakom pogledu. Ona je jaka, ide napred i sa poverenjem gleda u budućnost. Ovo je nesumnjivo najvažniji rezultat prošle godine – istakao je predsednik na sastanku sa lokalnim stanovništvom u najistočnijem ruskom gradu Anadiru.

Čak i vodeće evropske ekonomije prolaze kroz teška vremena, naveo je ruski lider. “Mi smo u usponu, a oni u padu. Ovo nas ne raduje, ali ostaje činjenica da oni više zavise od nas nego što smo mi od njih”, primetio je Putin, prenosi TAS.

Putin je danas doputovao u glavni grad Čukotskog autonomnog okruga – Anadir, što je prvo putovanje ruskog predsednika u 2024. godini.

Prva tačka na programu bila je poseta višespratnom kompleksu staklenika porodice Makatrov, gde se povrće gaji tokom cele godine u uslovima permafrosta. Kako je saopštila pres služba Kremlja, Putin će na Čukotki takođe razgovarati sa stanovnicima i održati sastanak sa guvernerom regiona Vladislavom Kuznjecovim.

Region Čukotke, koji se u potpunosti nalazi u arktičkoj zoni, ima problema sa transportnom dostupnošću. Zbog oštre klime, asfaltirani putevi su dostupni samo u gradovima i okolnim selima. Ostatak teritorije koristi zimske puteve – neasfaltirane puteve po kojima je kretanje moguće samo zimi po nabijenom snegu.

Putin je ranije više puta rekao da nije bio na Čukotki i da želi da je poseti. U septembru, na sastanku o društveno-ekonomskom razvoju regiona, on je ukazao na potrebu da se unapredi ugostiteljstvo – lokalna priroda privlači turiste, uprkos oštroj klimi. Godine 2008, Dmitrij Medvedev, koji je tada bio predsednik, posetio je Čukotku.

BONUS VIDEO:


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije