in

“Rusija je teroristička država, zašto je uopšte u Savetu bezbednosti”

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski se večeras video porukom obratio tokom Generalne debate svetskih lidera, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Foto: Printscreen/UN

On je tražio kaznu za Rusiju, zato što je pokušala da ukrade teritoriju Ukrajine i smrt ljudi.

– Govorim u ime države koja se brani. Hoću da otkrijem kako je moguće postići mir. Ne samo za nas, već svima koji se nađu u sličnim okolnostima. To je formula koja kažnjava zločin i poštuje život i teritorijalni integritet – rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine ističe da on želi mir, ali da postoji jedan entitet koji želi samo rat, ne imenujući Rusiju.

– Niko nas više neće gledati kao slabiće. Mi imamo rezultate u ovoj borbi, i vidimo kakav će biti kraj ove borbe. Povelja UN proklamuje jednakost naroda, i mi smo jednaki među jednakima. Povelja takođe proklamuje nepovredivost granica, i mi to poštujemo izbacivanjem okupatora iz naše zemlje – kaže on.

Zelenski kaže da Ukrajina nije izazvala rat, i da je održano 88 rundi razgovora od početka njegovog mandata.

– Ali Rusija je pokrenula invaziju, i mi nemamo izbora osim da se branimo. Odbacićemo agresora do međunarodno priznatih granica. I tražimo kaznu za agresiju, povređivanje naših granica i teritorijalnog integriteta – dodao je predsednik Ukrajine.

On je pričao i o masovnim grobnicama koje su pronađene u Ukrajini, i zapitao je zašto su Rusi “opsednuti kastracijama”.

– Jedino što se razlikuje u Izjumu i Buči, je to što su ubijeni u Izjumu sahranjeni. Rusi su tamo bili duže, pa su imali vremena da pokopaju mrtve – kaže Zelenski.

Predsednik Ukrajine tvrdi da Rusija laže ceo svet, i da ne želi nikakve pregovore. On tvrdi da Moskva želi da provede zimu na teritoriji Ukrajine, a potom da pokrene novu ofanzivu.

– Ili barem da se ukopaju, pa da sprovedu mobilizaciju. Ne smemo da pristanemo na produženi rat, pošto će to biti još “vrelije”. Nama treba oružje i municija. Oružje dugog dometa će nam pomoći da oslobodimo našu zemlju – kaže on.

Zelenski je potom nabrojao države u koje su već izvezene žitarice iz Ukrajine, i tražio je da se poveća kapacitet izvoza morskim putem.

– Mi smo, i pored rata, rešili da pružimo humanitarnu pomoć Etiopiji i Somaliji. Poslaćemo im žito. Ali to je sve teže. Rusi su raketirali nuklearni reaktor na jugu zemlje, uoči ove sednice – tvrdi predsednik Ukrajine.

On kaže da je došlo vreme da se preduzmu odlučni koraci, posle Mariupolja, napada na Jelenivku, za koji optužuje Rusiju, i druge zločine.

– Sada prete nuklearnim oružjem. Važno je reći, Rusija je zemlja koja je sponzor terorizma – dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik se zapitao zašto je Rusija i dalje članica Saveta bezbednosti UN.

– Oni govore o pregovorima, ali sprovode mobilizaciju i pseudo-referendume. Rusija hoće rat, ali Rusija neće biti sposobna da zaustavi kurs istorije. Čovečanstvo je jače od jedne terorističke države. Do mira neće doći osim pod ukrajinskim uslovima – rekao je on.

Zelenski se na kraju zahvalio 101 zemlji koje su glasale da mu se omogući da se obrati putem video poruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije