in

Rusija će svim sredstvima braniti svoje pomorske granice, mogućnosti sistema „Cirkon“ neograničene

RUSKA flota je spremna da munjevitom brzinom odgovori svakom ko posegne na suverenitet i slobodu Rusije.

Foto; Kremlin.ru

 – Otvoreno smo u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije odredili granice i zone naših nacionalnih interesa. Ekonomske i strateške. To su, pre svega, naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Obezbeđivaćemo njihovu zaštitu čvrsto i svim raspoloživim sredstvima – rekao je Putin.

 – Ruska flota je spremna da munjevitom brzinom odgovori svakom ko posegne na suverenitet i slobodu Rusije, „uspešno i časno ispunjava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kojoj oblasti Svetskog okeana, ima visoku gotovost za aktivna dejstva na svojim priobalnim, površinskim, vazdušnim i podvodnim snagama i sredstvima – dodao je on.

Foto: Tanjug

On je dodao i da će isporuka hipersoničnih raketnih sistema „Cirkon“ Oružanim snagama Rusije početi narednih meseci.

On je dodao i da su mogućnosti sistema „Cirkon“ neograničene.

Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promene, naveo je Putin.

Foto: Tanjug

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, je podsetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svetu.

Dan ruske flote se obeležava svake godine poslednje nedelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsednika. Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim delovima svetskog okeana.

Ove godine u paradi u Sankt Peterburgu učestvuje 47 brodova i 42 letelice, kao i više od 3.500 pripadnika flote.

(Sputnik)

BONUS VIDEO:

MARŠIRAO I PUTIN: Predsednik Rusije među učesnicima u maršu Besmrtnog puka u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije