in

Rusi u poslednjem trenutku izneli zahtev, turski obaveštajci sve nadgledali

Rusi u poslednjem trenutku izneli zahtev, turski obaveštajci sve nadgledali

RAZMENA ukrajinskog opozicionog političara Viktora Medvedčuka za pet komandanata bataljona Azov obavljena je u septembru 2022. godine, a turski i ruski mediji danas objavljuju više detalja te akcije.

Foto: Profimedia/Jutjub/SISTEMA.INFO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je novinarima 22. septembra da je došlo do razmene više od 200 zatvorenika između Rusije i Ukrajine.

Jedan od njih je, kako je rekao, poslat u Rusiju na zahtev predsednika Vladimira Putina, rekao je tada Erdogan, ne navodeći njegovo prezime.

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je zauzvrat rekao da je u okviru razmene Kijev oslobodio i Medvedčuka. Ukupno 215 ljudi, uključujući predstavnike ukrajinskih nacionalističkih bataljona, vraćeno je u Kijev, rekao je on.

Kako prenosi Hurijet, razgovori o razmeni održani su u sedištu Turske nacionalne obaveštajne organizacije u Ankari.

– Međusobno dogovaranje je trajalo određeno vreme. Kada je došao dan razmene, ruska strana je postavila uslov da komandanti bataljona Azov ostanu u Turskoj, Ukrajina je to prihvatila – citira turski list svoje izvore.

Na dan razmene, prema pisanju lista, na aerodrom Esenboga u Ankari su jedan za drugim stizali avioni iz Rusije i Ukrajine.

Medvedčuk je bio u ukrajinskom, dok su komandanti Azova dovedeni u tursku prestonicu na ruskom.

– Nakon sletanja aviona, ukrajinski predstavnici su u prisustvu turskih obaveštajaca ušli u ruski avion, a Rusi u ukrajinski. Razmena je obavljena bez problema. Komandanti Azova su od tada u Turskoj kao njeni gosti – citira turski list svoje izvore.

Zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin ranije je izvestio da je do razmene zarobljenika došlo posle pregovora koji su trajali više od tri meseca, a Erdogan je o ovom pitanju razgovarao sa predsednicima Ruske Federacije i Ukrajine.

Kalin je napomenuo da su komandanti Azova koji se nalaze u Turskoj na bezbednom mestu.

BONUS VIDEO: UNAPREĐENI TORNADO-G SISTEM NA BOJNOM POLjU – Rusi koriste višecevne bacače u zoni ratnih dejstava


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije