in

Rusi prešli severnu granicu takvom brzinom i snagom, Ukrajinci bili potpuno iznenađeni

Rusi prešli severnu granicu takvom brzinom i snagom, Ukrajinci bili potpuno iznenađeni

OFANZIVA ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

Foto: Profimedia

– Ruske trupe su prešle severnu granicu Ukrajine takvom brzinom i snagom da oskudna utvrđenja Ukrajine nisu predstavljala gotovo nikakve prepreke. Ukrajinski vojnici su bili potpuno iznenađeni i povukli su se sa svojih pozicija – navodi se u tekstu.

Napominje se da su ruske trupe uživale ogromnu prednost nad ukrajinskim Oružanim snagama u artiljeriji i avijaciji, što je dovelo do „katastrofalnih posledica“ za ukrajinske snage i iscrpljivanja kapaciteta ukrajinske PVO.

Istovremeno, rusko vojno osoblje koje je napredovalo lako je savladalo odbrambena utvrđenja, koja su, prema rečima sagovornika lista iz redova ukrajinske vojske, bila očigledno nedovoljna i izgrađena nemarno.

Istovremeno, najveći problem Ukrajine ostaje nedostatak ljudi u redovima ukrajinskih oružanih snaga, iscrpljenih tokom više od dve godine sukoba.

– Nakon što su razmere ruske ofanzive postale vidljive tokom vikenda, ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih sektora fronta – umesto da rasporedi rezerve, razlog je, prema ukrajinskim zvaničnicima, taj što ima malo rezervi za raspoređivanje – napominje publikacija uz pozivanje na izvore.

Kao rezultat toga, ukrajinska vojska, direktno ukazuje da se za Kijev razvila kritična situacija u oblasti Harkov.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je grupa Sever napredovala u dubinu neprijateljske odbrane i zauzela brojna naselja u oblasti Harkov . 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije