in

Rusi ne bi trebalo da ukinu učenje engleskog jezika

RUSI ne bi trebalo da ukinu učenje engleskog jezika samo da bi se suprotstavili Zapadu, na način na koji je Kijev napustio ruski jezik u inat Moskvi, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

FOTO: Tanjug/AP

Lavrov je bio domaćin 11-godišnjoj devojčici Anastasiji iz Luganska, u okviru dobrotvorne kampanje “Drvo želja”. Kada je ministru spoljnih poslova rekla da uči engleski, on ju je pohvalio i rekao da je korisno znati taj jezik. 

– Mislim da nisu u pravu oni koji kažu ‘okreću ceo svet protiv nas, hajde da odustanemo od engleskog jezika’. To je glupo, jer jezik nema veze s tim. To je isto kao kada je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zabranio ruski jezik, obrazovanje na ruskom i ruske medije u Ukrajini – istakao je šef ruske diplomatije.

Pojedini ruski zvaničnici zatražili su raspravu o promeni statusa engleskog jezika u ruskom obrazovnom sistemu, sa obaveznog na izborni. Član Državne dume Sultan Hamzajev, iz vladajuće partije “Jedinstvena Rusija”, tvrdio je u aprilu da je engleski postao glavni međunarodni jezik samo zato što se uči u školama.

SAD, Britanija i Kanada bile su među najvatrenijim pristalicama Ukrajine u sukobu sa Rusijom i predvodile su kampanju za ukidanje ruskog jezika, kulture i nasleđa širom Zapada – ili za njihovo preimenovanje u “ukrajinski”.

Sergej Lavrov, inače, tečno govori i engleski, francuski, divehi (kojim se govori na Maldivima) i sinhalski (koji se koristi na Šri Lanki).

“Drvo želja” je humanitarna kampanja koja oko novogodišnjih praznika pomaže deci iz različitih sredina da ostvare svoje želje. 

Pored Anastasije, koja je želela da ga lično upozna, Lavrov je ove nedelje ispunio još dve želje – pomogao je Kseniji (14) iz Amurske oblasti da dobije gramofonsku ploču i Arseniju (11) iz Moskve da odigra partiju šaha sa velemajstorom Sergejem Karjakinom.

(RT Balkan)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije