in

Rogozin poslao izvađeni fragment granate francuskom ambasadoru u Moskvi

Rogozin poslao izvađeni fragment granate francuskom ambasadoru u Moskvi

BIVŠI direktor „Roskosmosa“ i rukovodilac specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin, koji je ranjen u Donbasu, poslao je fragment granate koji su mu lekari izvukli iz vrata francuskom ambasadoru u Rusiji Pjeru Leviju, a Sputnjik je imao uvid u propratno pismo.

Foto: Profimedia

Pismo i fragment predati su danas u rezidenciju francuskog ambasadora u Moskvi.

Rogozin je u pismu istakao da se sa zadovoljstvom seća zajedničkih razgovora i zajedničkog odlaska sa francuskim ambasadorom na Borodino i Bajkonur, kada su mnogo i često razgovarali o perspektivama rusko-francuske političke i ekonomske saradnje.

– Nažalost, stav vaše zemlje i zemalja NATO-a o rastućoj vojnoj pretnji u blizini granica Rusije doveli su do tragičnog raspleta. Reči i dela Francuske su se na čudan način dijametralno razišli. Zvanični Pariz izdao je delo velikog De Gola i postao jedna od najkrvožednijih država u Evropi. Vaša zemlja se potčinila diktatu Vašingtona i postala je marionetska država poput Višijeve vlade, služeći najnižim instinktima nacista – naglasio je Rogozin.

On je podsetio francuskog ambasadora da je nedavno zbog podlog terorističkog akta u Donjecku zadobio teške povrede. Dodao je da je samo zahvaljujući velikom umeću i znanju ruskih vojnih i civilnih lekara živ i skoro zdrav.

– U ovoj koverti pored mog pisma vidite i fragment granate, ispaljene iz francuske samohodne artiljerijske haubice ‘cezar’. Prošao mi je kroz desno rame i zaglavio se kod petog vratnog pršljena, samo milimetar od toga da me ubije ili učini nepokretnim invalidom – ističe Rogozin.

On je podvukao da je taj projektil ispaljen iz francuske haubice ubio njegova dva mlada prijatelja, ostavivši njihove žene udovicama, a decu siročadima. Pored toga, naglasio je da Levi sigurno zna koliko su civila francusko oružje i francuski plaćenici ubili u Donjecku i gradovima Novorusije koji se nalaze u blizini fronta.

Obraćajući se ambasadoru, Rogozin je izrazio nadu da Levi shvata u kojoj meri je lično odgovoran za ova ubistva.

– A fragment koji su hirurzi izvadili iz moje kičme molim da predate francuskom predsedniku Emanuelu Makronu. I još mu recite da niko neće izbeći odgovornost za ratne zločine Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja NATO-a u Donbasu – napisao je Rogozin.

Hotel u kome je Dmitrij Rogozin boravio sa grupom vojnih savetnika „Carski vukovi“ u Donjecku našao se na meti ukrajinskog granatiranja 21. decembra. Napadi su izvođeni visoko preciznom municijom. Rogozin je nakon ranjavanja prebačen u bolnicu u Rostov na Donu, a kasnije u Moskvu. U granatiranju je ranjen i premijer DNR Vitalij Hocenko, a poginuo je njegov telohranitelj i jedan član grupe „Carski vukovi“.

On je 26. decembra imao operaciju u kojoj mu je izvađen geler iz vratnog pršljena.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OTVORENO ZA SAOBRAĆAJ: Pogledajte kako izgleda vožnja rekonstruisanom deonicom Krimskog mosta


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije