in

Republikanci u Senatu blokirali pomoć Ukrajini i Izraelu, ništa ni od rešavanja krize na jugu SAD

Republikanci u Senatu blokirali pomoć Ukrajini i Izraelu, ništa ni od rešavanja krize na jugu SAD

SENAT Sjedinjenih Američkih Država u nije uspeo danas da usvoji dodatni sporazum koji je uključivao pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i ambiciozni paket za bezbednost granica i imigraciju koji je izazvao široko protivljenje konzervativnih republikanaca u oba doma od objavljivanja u nedelju.

Foto AP

Očekivalo se da će republikanci u Senatu to blokirati usred protivljenja bivšeg predsednika Donalda Trampa i najviših republikanaca u Predstavničkom domu, navodi Si-en-en.

Rezultati glasanja su 49-50. Za usvajanje sporazuma je bilo potrebno 60 glasova. Glasanje je išlo uglavnom po partijskoj liniji osim pet demokratskih glasova protiv i četiri republikanaca koji su glasali za, prenosi Foks njuz.

Paket od 118 milijardi dolara uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi za Izrael, pomoć Tajvanu, humanitarnu pomoć Gazi i 20 milijardi dolara za rešavanje istorijske i tekuće krize na južnoj granici. Došao je kao odgovor na dodatni zahtev Bele kuće za finansiranje podnet Kongresu krajem prošle godine.

U srži graničnog paketa bila je „hitna granična vlast“ koja je naložila proterivanje migranata kada nivo migranata premaši 5.000 ljudi dnevno u odnosu na sedmodnevni prosek.

To bi takođe suzilo uslove za dobijanje azila uz ubrzavanje procesa sa godina na mesece, obezbedilo bi trenutne radne dozvole za tražioce azila i finansiralo masovno povećanje osoblja na granici i veći broj imigracionih sudija.

Takođe uključuje povećan broj zelenih karata, dodatno finansiranje za nevladine organizacije i gradove koji primaju migrante, 650 miliona dolara za finansiranje graničnih zidova i 450 miliona dolara za zemlje koje mogu da prihvate i ponovo nasele ilegalne imigrante.

Senatori će sada preći na još jedno glasanje o pomoći za nacionalnu bezbednost — koja takođe uključuje milijarde za saveznike Indo-Pacifika i 10 milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu, Ukrajinu i druge nacije – bez graničnih reformi.

To bi dalo novac Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Činilo se da taj zakon u sredu rano ima sve veću podršku za prevazilaženje proceduralne prepreke, ali republikanski senatori su sa popodnevnog sastanka izašli sa manje optimizma u pogledu njegove budućnosti, prenosi Vašington post.

Bajden besan nakon glasanja: Za sve je kriv Tramp

Predsednik Džo Bajden oštro je optužio republikance nakon što su u Senatu blokirali usvajanje sporazuma o granici i paket strane pomoći.

Bajden je rekao da, nikada nije mislio da će videti nešto kao što sada vidi na Kapitol Hilu, i okrivio svog protivnika, bivšeg predsednika Donalda Trampa da je zvao i „pretio“ zakonodavcima „odmazdom“ ako podrže paket, koji je uključio više američkih sredstava za Ukrajinu i Izrael.

Republikanci,tvrdi Bajden, „odlaze zato što ih Donald Tramp zove i preti im“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije